IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
Варна -2°
Крими
08:06 | 30 юни 2014
Обновен: 14:17 | 19 януари 2022

Потвърдиха доживотните присъди по камчийското дело

Потвърдиха доживотните присъди по камчийското дело

По материала работи: Юлиян Атанасов
Потвърдиха доживотните присъди по камчийското дело


Варненският апелативен съд отново потвърди изцяло доживотните присъди спрямо четиримата подсъдими по делото за двойното убийство край река Камчия, извършено през април 2007 година, съобщи БГНЕС. За втори път в рамките на две години Николай Николов, Ганислав Начев, Мартин Стоименов и Илчо Адамов получават от втората съдебна инстанция потвърждение на доживотните присъди, които да бъдат изтърпени при специален режим.
Управителят на "Трансинс рециклираща компания" Николай Николов, административният директор на компанията Ганислав Начев, охранителят Мартин Стоименов и неговият приятел Илчо Адамов получиха за първи път доживотни присъди при първоначален специален режим в края на октомври 2011 година от ВОС. Тогава първата съдебна инстанция призна вината им затова, че на 16 април 2007 година Ганислав, Илчо и Мартин в съучастие като съизвършители помежду си и с Николай Николов като подбудител и помагач, в района на с. Круша умъртвили Димитринка Пекова и Венцислав Евтимов по особено мъчителен за жертвите начин и с особена жестокост. ВОС оправда всеки един от подсъдимите в това убийството да е станало умишлено. Николов, Начев, Стоименов и Адамов бяха осъдени да заплатят солидарно на 5-та наследници на Пекова и Евтимов по 150 000 лева - обезщетение за причинените неимуществени вреди, както и направените разходи за адвокати по наказателното дело, напомнят от пресслужбата на ВАС.
На 4 юли 2012 година Варненският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на първата съдебна инстанция, но през май миналата година ВКС върна казуса на Апелативния съд с указания да се проверят щателно обясненията на подсъдимите по обвинението за убийството. Пред втората съдебна инстанция Начев, Адамов и Стоименов дадоха обяснения, свързани с личното им участие в отвличането и убийството на Евтимов и Пекова, и отрекоха участието на Николов като подбудител и помагач на престъпленията.
През юли 2013 година Варненският апелативен съд даде рестарт на делото и допусна поискана от защитата на Николов и другите подсъдими допълнителна СМЕ. Тази експертна оценка трябваше да изчисти противоречията, които съществуват между фактическата обстановка, свързана с настъпилата смърт на пострадалите и обясненията на подсъдимите пред въззивния съд. Съдът допусна и поисканата от адвокат Ина Лулчева нова Техническа експертиза, която да определи по несъмнен начин клетките на мобилния телефон на Николов във времето на извършване на престъплението.
В мотивите, с които потвърждава отново доживотните присъди, Варненският апелативен съд е записал, че убийството е било извършено след като жертвите са били отвлечени и заведени на безлюдно място в землището на с. Круша. Начев, Стоименов и Адамов са омотали въже около шията и коленете на всяка от жертвите, а към тялото на пострадалите тримата прикрепили и по две метални греди. Те хвърлили все още живите Пекова и Евтимов във водите на р.Камчия, а смъртта им настъпила в резултат на механична асфикция от удавяне. Решението да сторят това било формирано в резултат на въздействие върху психиката им от страна на подсъдимия Николов, който ги е склонил и формирал решението да убият вече отвлечените жертви. Според съда така Николов е осъществил форма на интелектуално участие в престъплението, формирал умисъла у тримата извършители за убийство на жертвите, а с поведението си продължил да ги улеснява като посочил средствата за убийството и начина за снабдяване с тях.
За втори път Варненският апелативен съд установява престъпната дейност на всеки един от извършителите и причинната връзка с настъпилата смърт. Двама души са лишени от живот по особено мъчителен начин, с особена жестокост, а това прави размера на гражданските искове доказан. Отказът на защитен свидетел по делото да даде показания пред съда и приобщаването на показанията му към доказателствената съвкупност е причина за особеното мнение на съдия от състава, с което е прието това решение на апелативната инстанция. В особеното мнение се казва, че "показанията на свидетеля не следва да се ценят като допустим доказателствен източник", но останалите доказателства и прецизната им преценка са достатъчни за потвърждаване на присъдата.
Решението на Варненския апелативен съд, с което за втори път изцяло са потвърдени доживотните присъди на Николай Николов, Ганислав Начев, Мартин Стоименов и Илчо Адамов по делото за двойното убийство край река Камчия подлежи на касационна жалба или протест в 15-дневен срок пред ВКС.

Коментари

Новини Варна