IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Крими
11:55 | 15 септември 2016
Обновен: 23:35 | 25 април 2024

Ало измама: 65-годишна варненка даде 44 хиляди лева

91-годишна жена също е станала жертва на мним полицай

По материала работи: Пламен Янков
Ало измама: 65-годишна варненка даде 44 хиляди лева

Вчера са регистрирани нови два случая на измами, извършени по телефона. Потърпевши при тях са две жени – на 65 г. и на 91 г. от Варна. 


В двата случая неизвестно лице е позвънило на домашен телефон и е въвело в заблуждение жените, че е полицейски служител. Призовало е жертвите да съдействат на органите на реда за залавяне на телефонни измамници и да подготвят сума пари, която да предадат. 91 – годишната жена е предала на непознат мъж 2200 лв. А 65-годишната жена е хвърлила от терасата на жилището си 1000 лв., 320 щатски долара, 200 евро и около 50 гр. златни накити, а по-късно същата е оставила 15 000 евро и 12 000 лева в чанта до микробус, паркиран на улицата. По случаите са образувани досъдебни производства, съобщиха от полицията.

 

От полицията съветват:


    
По НИКАКЪВ повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога и особено поискани по телефона!

 

Не се доверявайте на непознати хора! 

 

Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона!

 

Запомнете: абсолютно невъзможно е длъжностно лице да поиска сума пари по телефона! 

 

Важно е да не се забравя, че не трябва да се доверяваме лесно на хора, представящи се за полицейски служители, куриери или други длъжностни лица, особено по телефона. Всички те имат специфични белези и служебни карти, по които могат да бъдат разпознати и/или проверени.

 

В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или в полицията;

 

Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация. 

 

Важно е да запознаем децата и подрастващите с опасността да станат жертви на измама по телефона.

 

Четете още Задържаха 30-годишна варненка с хероин

 

Коментари

Новини Варна