IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
13:39 | 27 септември 2016
Обновен: 19:21 | 28 март 2024

Шизофреник, опитал да убие майката на детето си, остава в ареста

Жената е била прободена на пет места в гърдите и в корема

По материала работи: Пламен Янков
Шизофреник, опитал да убие майката на детето си, остава в ареста

Марчо Жеков, обвиняем по досъдебно производство затова, че на 16 септември тази година във Варна направил опит да убие жената, с която съжителства ще продължи да обитава ареста, след като днес Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Варна от миналата седмица, с което е била определена първоначалната мярка за неотклонение спрямо 38 годишния мъж.


Пресслужбата на съда припомня, че Жеков е бил задържан близо да прободената от него жена, с която живеел и която е майка на дъщеря му. В хода на разследването вече са събрани многобройни доказателства, протоколи за оглед на местопроизшествие, за претърсване и изземване, за доброволно предаване, както и показанията на множество свидетели и очевидци на престъпното деяние. Жената е била прободена  на пет места в гърдите и в корема. Жеков не е направил опит да се укрие, а е останал в лекия  си автомобил, за да наблюдава ставащото. По делото е приложена  медицинска документация - единайсет  епикризи, от които е видно, че за периода 2004-2015 г., и особено последните две години, обвиняемият е бил лекуван интензивно в психиатрично заведение с установена категорично диагноза „Параноидна шизофрения“.


Днес съставът на Варненския апелативен съд сподели всички изводи на първата съдебна инстанция, с които е била определена първоначалната мярка за неотклонение. Събраните до настоящия момент доказателства обосновават предположението, че Жеков е автор на деянието, за което е привлечен като обвиняем. Опитът за убийство е тежко престъпление по смисъла на закона и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен без замяна.


Наличните по делото писмени доказателства за психиатричното заболяване на обвиняемия обаче не са мотив за определяне на по-лека мярка за процесуална принуда, счита съдът. По делото е назначена Съдебно психиатрична експертиза, която трябва да бъде готова до 21 октомври тази година. Само и единствено изследването на експертите може да установи дали Марчо Жеков е осъзнавал стореното от него и дали може да носи наказателна отговорност. С оглед безопасността на близките на обвиняемия, както и на реалната опасност ако е на свобода Жеков да се укрие, или да извърши и друго престъпление, съдът намира, че адекватна към настоящия момент спрямо Жеков е най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. 


Определението, с което Апелативният съд във Варна потвърди първоначалната мярка за неотклонение, взета спрямо Марчо Жеков, разследван затова, че направил опит да убие жената, с която съжителства не подлежи на обжалване.

 

Четете още Катастрофа между две коли и товарен автомобил в Западна промишлена зона

 

Коментари

Новини Варна