IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
19:57 | 8 октомври 2016
Обновен: 03:40 | 29 април 2024

Дупнишките фараони остават в ареста, за да не избягат като Галеви

Адвокатите им: Сривът се дължи на лош бизнес климат

По материала работи: Борис Проданов
Дупнишките фараони остават в ареста, за да не избягат като Галеви

Пловдивският Окръжен съд наложи постоянен арест на Георги и Ивон Близнакови, обвинени в лихварство. Днес прокуратурата поиска постоянна мярка за семейството, на чиято съвест лежат 230 измамени вложители на Дупнишката популярна каса.


Двамата бяха арестувани в Дупница и доведени в Пловдив, тъй като срещу тях има образувано досъдебно производство за данъчни нарушения и за лихварство.


Защитниците на двамата обвиняеми категорично застъпиха тезата, че хората, които са вложили спестяванията си в Дупнишката популярна каса, са били наясно, че това не е банка и влоговете им са рискови.


Прокурор Паскалев контрира тази теза с показанията на свидетели, пред които Ивон Близнакова е заявила, че това е "най-стабилната банка в страната и всички други може да се срутят, но не и тяхната".

 

Според Марковски и Кидиков не може да се твърди, че двамата съпрузи умишлено са измамили близо 230 вложители, а финансовият срив се дължал на рискови инвестиции и лош бизнесклимат. "Така е в лошия свят на парите", обобщи адвокат Кидиков.


Георги и Ивон Близнакови твърдят, че са невинни и не са извършили никакво престъпление.


Съдия Боян Кюртов очевидно се е съгласил с доводите на прокуратурата, тъй като остави и двамата в ареста.


"23 години работим без проблем, плащаме лихви, последната година се случиха обстоятелства, което доведоха до този срив. Знам и кой е виновен, но нямам доказателства", заяви Георги Близнаков.


"Наясно сме, че точно от Дупница вече има прецеденти”, заяви адвокат Кидиков, визирайки изчезналите братя Галеви, но тези хора са от съвсем друго тесто".


На практика Дупнишката популярна каса съществува от 1994 година като няколко пъти се е пререгистрирала. Действала е до средата на 2016 година, когато Пловдивският окръжен съд я е обявил в несъстоятелност.

 

dnes.bg

 

Още по темата: БНБ проверявала Дупнишката популярна каса

Коментари

Новини Варна