IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
11:29 | 22 ноември 2016
Обновен: 19:47 | 30 април 2024

Остава в ареста шофьорът, убил на пътя 23-годишния Никола във Варна

Апелативният съд отказа да измени мярката за неотклонение на Б. Исмаил, причинил смърт по непредпазливост

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Апелативният съд във Варна отказа да измени мярката за неотклонение на  Б. Исмаил, причинил по непредпазливост смъртта на 23 годишен младеж. На 28 август младият футболист и разносвач на пици Никола загива, след като 28-годишният Бейтула блъска служебната му кола с над 200 км/ч на магистрала "Хемус". Въпреки изложените мотиви на адвоката на Исмаил, че той има само 3 наказателни постановления за нарушение на Закона за движение по пътищата от 2013 година насам, че има постоянен адрес, живее на семейни начала и чака дете, заради което няма опасност от извършване на ново престъпление, Апелативният съд счита, че мярката задържане под стража остава. Б. Исмаил е привлечен в качеството на обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие, шофирайки с превишена скорост. Съдът припомни, че в предходното дело са коментирани обстоятелствата, свързани с опасността да извърши престъпление, ако не бъде задържан, като в съдебното заседание днес не са представени нови факти.

 

На 12 октомври държавното обвинение на Варненски Окръжен съд (ВОС) представи резултати от автотехническа експертиза, от която е видно, че управляваният от Исмаил автомобил е бил модицифиран, като съдът прие, че няма значение дали подобренията са направени от предишен собственик. Известно е, че мъжът се е снабдил с превозно средство, което вдига по-висока скорост от заложената при производството, след като е бил осъден за причиняване на смърт по непредпазливост на пътя. Затова, за съда няма нужда от други доказателства, за да направи извод, че съществува опасност да извърши престъпление, ако не бъде с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Исмаил е реабилитиран след предходното осъждане, но тези факти са ценени като характеристични данни. Само за няколко години като шофьор мъжът е отнел един човешки живот на пътя и има доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че е причинил и още една смърт при катастрофа. Това е достатъчно за съда, за да приеме, че се касае за личност с изключително висока степен на обществена опасност. Затова в днешното съдебно заседание Апелативен съд – Варна потвърди мярка за неотклонение „задържане под стража“, като съдебният акт не подлежи на обжалване.

 

По време на злополучния инцидент Никола Терзиев карал служебен „Фолксваген“. Работел като доставчик на храна. Колата на Никола изхвърчала от пътя и се забила в дере. Части от нея проникнали в тялото му и починал от остра кръвозагуба. Наложило се да режат автомобила, за да го извадят. Комплексната медицинска и автотехническа експертиза е установила по-късно, че загиналият мъж се е движил с около 90 км/час. Експертите са стигнали до заключение, че Исмаил е карал със скорост между 140 и 170 км/час. За смърт на пътя, причинена по непредпазливост, законът предвижда до 6 години затвор. Втората съдебна инстанция днес за първи път се занимава с въпросите за законността на задържането под стража на обвиняемия. Апелативната инстанция потвърди изводите на ВОС за наличието на обосновано предположение, че Бейтула Исмаил е автор на престъплението, за което е привлечен като обвиняем. Събраните в хода на разследването множество свидетелски показания и самопризнанията на обвиняемия се потвърждават и от комплексната медицинска - автотехническата експертиза.

 

И този съд намира, че няма опасност Исмаил да се укрие от наказателно преследване, но са реални основанията за извода, че може да извърши престъпление. Аргументите за това твърдение се намират в съдебната биография на обвиняемия. Това не е първата смърт на пътя, причинена от Бейтула Исмаил. Преди години ударил жена на пешеходна пътека и тя починала. Исмаил останал на свобода с условна присъда. Имал забрана да шофира 2 години. През февруари 2014 г. е бил реабилитиран по право. Терзиев е бил нападател в отбора на Суворово, който се състезава във "В" група. Играел е и плажен футбол за "МСК Спартак Варна". С тях станал шампион на България в деня, преди да загине. Помагал и в семейната ферма за крави, която е основният доход на семейството му. След смъртта на 23 годишното момче, варненци излязоха на няколко протеста с искания за строги мерки за войната по пътищата.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Четете още: Съдят шофьор, предложил подкуп на полицаи

 

 

 

Коментари

Новини Варна