IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Крими
16:04 | 30 ноември 2016
Обновен: 14:19 | 21 април 2024

Оправдаха обвинени за убийството на пенсионер от с.Дюлино

Това решение подлежи на касационна жалба или протест в 15-дневен срок пред ВКС

По материала работи: Пламен Янков
Оправдаха обвинени за убийството на пенсионер от с.Дюлино

Със свое решение от 28 ноември т.год. Варненският апелативен съд потвърди оправдателните присъди спрямо Севдалин Атанасов и Митко Асенов, които Варненският окръжен съд (ВОС) призна за невиновни в това, на 24.11.2010г. в с.Дюлино обл. Варна, в съучастие като съизвършители умишлено умъртвили Иван Златев.


Пресслужбата на Апелативен съд Варна припомня, че за първи път Атанасов и Асенов бяха оправдани от първата съдебна инстанция през есента на 2012 година. Няколко месеца по-късно въззивната апелативна инстанция върна делото в окръжния съд за ново разглеждане. През септември 2014 година, ВОС за втори път призна Севдалин и Митко за невиновни в това да са причинили смъртта на 76 годишния земеделец и обоснова присъдата с липсата на категорични доказателства за вината им. Година и 3 месеца по-късно, през декември 2015 година, след 4 съдебни заседания, нови експертизи и разпит на свидетели, друг състав на Варненския апелативен съд отмени оправдателните присъди, призна вината на всеки един от подсъдимите за убийството на Златев и им присъди по 15 години затвор при първоначален строг режим. Двамата бяха осъдени да заплатят обезщетение на близките на убития мъж в размер общо на 180 000 лв, както и 2066 лв разноски по делото и държавни такси върху присъдените обезщетения. След касационната проверка на делото, през м.юни тази година ВКС отмени осъдителните присъди на Атанасов и Асенов и върна делото за ново разглеждане на апелативната инстанция заради допуснати процесуални нарушения.


Преди близо 2 седмици друг състав на Апелативния съд във Варна отново разгледа протеста на Окръжната прокуратура и въззивната жалба срещу оправдателните присъди на гражданските ищци, роднини на убития животновъд. Съдът се съобрази с указанията на ВКС и проведе съдебно следствие, приобщи заключението от допълнителната СТЕ, справката от мобилните оператори и разпита свидетели по делото.
 

Припомняме, че двамата мъже бяха задържани месеци след като в двора на дома му съседи открили тялото на пенсионера Иван Златев. СМЕ установила, че Златев е получил тежка черепно-мозъчна травма, контузия на мозъка, мозъчен отток и няколко счупени ребра. Разследващите се насочили към двама възможни извършители – Атанасов, с прякор „Дингила”  и Асенов, с прякор „Левака”. Те били съседи в Поморие. Често пътували заедно. Асенов се занимавал с продажба на стари автомобили, а през лятото на 2010г. Атанасов се установил в Долни чифлик, където започнал работа. 
В мотивите, с които Варненският апелативен съд потвърждава оправдателните присъди се казва, че както при първото, така и при второто гледане на делото прокуратурата е повдигнала обвинение на подсъдимите за това, че са убили Златев, без обаче да е бил уточнен времевият интервал в което е станало деянието. Обвинението е приело, че двамата подсъдими, са познавали добре обстановката в с.Дюлино, както и Златев. Знаели са, че има селскостопанска техника, решили да влязат в двора му и да видят какво могат да откраднат. Там обаче били изненадани от пенсионера. Двамата го нападнали, блъснали го на земята и му нанесли удари с неустановен предмет в дясната слепоочна област, докато пострадалия лежал на земята, уплашили са, че са го убили и избягали.


И този съд намира, че преки доказателства за авторството на деянието няма, Не са установени и липси от имуществото на земеделеца, а обвинението се основава само на базата на събраните косвени доказателства. На въпроса как е причинена смъртта на Златев, отговор дава СМЕ, като оръдието, с което са нанесени ударите не е намерено. И Варненският апелативен съд стига до извода, че на въпроса – кой е извършителят на убийството, от събраните по делото доказателства не може да се даде категоричен и еднозначен отговор, че това са именно Атанасов и Асенов. 


След анализа на всички доказателства, в това число и на събраните в хода на новото съдебно следствие, съставът на Апелативният съд във Варна потвърди изцяло оправдателната присъда на ВОС, постановена по отношение на подсъдимите Севдалин Атанасов и Митко Асенов. 


Това решение подлежи на касационна жалба или протест в 15-дневен срок пред ВКС.

 

Коментари

Новини Варна