От няколко години насам в Китай се прави вино по изключително екзотична рецепта – от костите на тигър. Много от животните в страната се развъждат и разглеждат единствено с тази цел. Костите на мъртвите тигри биват потапяни в съдове с вино за известно време, след което течността се продава като лекарство. В един от най-известните зоопаркове в Китай тигровото месо се сервира като деликатес, а останалата част от телата на животните се използва за направата на гореспоменатата напитка, съобщава изданието Daily Mail.
Според традиционната китайски медицина „тигровото“ вино помага при артрит и проблеми с костите, като цената на една бутилка е над 800 долара. Понякога се организират и специални търгове, където цената на една щайга може да достигне 30 хил. долара.Цялата процедура е напълно незаконна. Купуването и продаването на всички продукти, произведени от тялото на тигър, е забранено със закон през 1993 година.
През последните 100 години броят на животните в дивата природа рязко спада с 95%. Днес те са едва 3900, съобщава WWF. Преди 6 години организацията се зае с тежката и отговорна задача да опази тигрите в Азия и да удвои техния брой. През 2010 г. се проведе първата по рода си среща на високо равнище, посветена на тигрите. В нея участваха правителствата на всички 13 държави, в които все още има запазени популации. Те дадоха обещание да направят всичко възможно, за да опазят животните и да удвоят броя им до 2022 г. Безспорно най- голямата опасност за популациите е бракониерството. Всяка част от тялото на тигъра – от мустаците до последния косъм на опашката – се търгува на черния пазар като се представя за чудодейно лекарство или просто за декорация.
http://agrozona.bg
Четете още: Токио е най-скъпата дестинация за чужденци в света
Коментари