IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
08:13 | 30 декември 2015
Обновен: 10:14 | 2 май 2024

Ученици от Силистра събраха $30 хил. за училище в Гана

78 африкански деца вече не учат под открито небе

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ученици от Силистра събраха $30 хил. за училище в Гана

С парите е построена училищна сграда с три класни стаи в региона Волтар, Югоизточна Гана. Така 78 африкански деца вече не учат под открито небе, а силистренските младежи са горди с постижението си. Единадесетокласници от езиковата гимназия "Пейо Яворов” в Силистра станаха благодетели за 78 деца от предучилищна и начална училищна възраст в Република Гана. За по-малко от месец силистренските ученици успяха да съберат близо 30 хил. долара, с които беше построено училище за децата в африканската страна, съобщава БНР.Благотворителната инициатива Pencils Of Promise на гимназистите е вдъхновена от техния учител по английски език - 26-годишния американски доброволец Майкъл Пелехач и от класната им ръководителка Кремена Радоева.

 

Като на шега учениците организирали кампания и успели да съберат близо 30 хил. долара за 25 дни.

С парите е построена училищна сграда с три класни стаи в региона Волтар, Югоизточна Гана. Така 78 африкански деца вече не учат под открито небе, а силистренските младежи са горди с постижението си:

 

"Добре е да има и такива каузи, за които ние да се борим, на които да държим. Можем да успеем да се обединим и да направим нещо толкова голямо. Това ме вдъхновява и ме кара да се чувствам една част от едно голямо сърце.

Това е наистина една добра кауза и една добра възможност за учениците от по-бедните страни да се развиват и наистина да получат едно по-добро образование, да имат по-добро бъдеще и да следват мечтите си", споделиха силистренските ученици.По волята на дарителите остатъкът от средствата след построяването на училището ще бъде използван за обучение на учители и стипендии за децата.Училището е открито с официална церемония през ноември, а на специална плоча на входа е записано: "Посвещава се на обикновените хора, които могат да доведат до необикновена промяна".

 

 

A как е било осъществено всичко това, което доведе до успешния край?

Предварителната мотивационна работа започва постепенно, пише WebSilistra.net. В четири урока в часовете по английски Майкъл Пелехач и Кремена Радоева си поставили за цел да подготвят младежите за големи мечти. Темите били: Неграмотността в света, Краудсорсинг, Разказване на история, Лидерството – потенциал за промяна и активност в общността.

 

Чак след приключване на тази поредица от уроци, Майкъл представил свое видео, с което споделил идеята си за благотворчеството. Тийнейджърите се запленени и с огромно желание приели начинанието. Започнали сериозната работа, като си поставили сравнително кратки срокове за набирането на средствата – 25 хил. долара за 25 учебни дни. Да, звучи прекалено оптимистично и амбициозно, но те били решени да успеят. Затова се свъзали с фондацията Pensils of Promise със седалище в Ню Йорк, която от създаването си до сега  е построила над 300 училища в Гана, Гватемала и Лаос.

 

Учениците нарекли своята кауза „Build them a School. Build them a future” – „Да им построим училище. Да им изградим бъдеще”. После създали четири вътрешни екипа според индивидуалните си интереси: Маркетинг, Продуценти, Мотиватори и Фондонабиратели. Начертали стратегия на действие, изработили лого на проекта и заснели промоционалното видео, което е на английски с превод на български, и започнали да го комуникират основно в социалните медии – "Фейсбук", "Инстаграм", "Туитър".

Освен това за тях излиза статия и в американска медия - NorthWest Observer, като редакторският екип дарява първата сума – 150 долара. Тя е последвана от множество други дарения от САЩ, някои от тях от приятели, роднини, познати на Майкъл, както и наши сънародници, живеещи в България или чужбина. Рекламната кампания, организирана от екипите е много успешна – следват още няколко медийни отразявания, както и статуси в социалните мрежи от популярни личности, промотиращи начинанието.

Днес - училището в Гана вече е факт. Силистренските ученици са щастливи, а освен това получават благодарствено видео от създателя на фондацията и авторът на бестселъра „A promise of a Pencil” Адам Браун.

Източник: БНР

Коментари

Новини Варна