IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
11:33 | 20 декември 2016
Обновен: 15:08 | 9 май 2024

Общинският съвет: 253 870 000 лв. е актуализираният бюджет на Варна за 2016-а

Пейчо Пейчев: Администрацията осигури 10 млн. лв. повече на общината, за да могат варненци да живеят по-добре

По материала работи: Борис Проданов
Общинският съвет: 253 870 000 лв. е актуализираният бюджет на Варна за 2016-а

Бюджетът на община Варна за 2016 г. беше актуализиран на 253 870 000 лв. на 14-ата сесия на ОбС. Това са стойностите в приходната и разходната част на новата макрорамка. Председателят на ПК „Финанси и бюджет“ Станислав Иванов отбеляза, че завишението е от 10 млн. лв. и не е за сметка на задлъжняване на местната власт. Идва от трансфери от централния бюджет и отличното събиране на данъци – около 5 млн. лв. повече.

 

„Новият размер на данък придобиване се събира по план“, добави още той.

 

Увеличението с 10 млн. лв. срещна одобрение в повечето от изказванията по време на дебатите. Имаше питания защо се прави точно днес и с тези заложени приоритети.

 

„Актуализацията е сложен процес. Събират се данни, прави се анализ и едва тогава е гласуване. И се прави, ако при увеличение средствата са увеличени. Кметът Иван Портних убеди и Министерството на финансите, и премиера за отпускането на средствата. Това стана през ноември и затова се стигна до забавяне на актуализацията. Нека приемем, че администрацията е осигурила 10 млн. лв. повече на общината, за да могат варненци да живеят по-добре. Предстои да направим и анализ за събираемостта на данъците и таксите и тогава ще се видят още по-положителни тенденции“, коментира актуализацията зам.-кметът Пейчо Пейчев.

 

След гласуването на електронното табло „за“ бяха 32-ма общински съветници, „против“ – 5-има, 4-има се въздържаха.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: С актуализацията бюджетът на Варна набъбна на 253 млн. лв.

Коментари

Новини Варна