IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
15:19 | 11 август 2017
Обновен: 00:04 | 3 май 2024

Законодателни промени ще подобрят качеството на туризма у нас

Валери Симеонов: Слънчев бряг е цирей, който трябва да бъде премахнат

По материала работи: Борис Проданов
Законодателни промени ще подобрят качеството на туризма у нас

Съвещание на Областния координационен център бе проведено днес във Варна. На него бяха обсъдени въпроси относно контрола и статистиката от дейността на контролните органи, свързани с координационния център. Обсъдени бяха и нужните законодателни промени, чрез които да се дадат по-широки правомощия на контролните органи в осъществяването на дейността им.

 

„Законодателните промени трябва да бъдат в няколко посоки. Обсъдихме промени в търговския закон, в законите свързани с данъците и храните. Те трябва да дават по-широки правомощия на контролните органи да извършват по-крайни действия по отношение на нарушителите, за да се осигури спокойна почивка на туристите. Когато не се действа бързо, категорично и решително и не се стигне до крайни мерки обикновено нарушителите приемат това като насърчаване и продължават с нарушенията. Това от своя страна води до опорочаване на туристическия сезон като цяло“, заяви след срещата вицепремиерът Валери Симеонов.

 

Симеонов добави, че е необходимо привличането на по-платежоспособни туристи чрез разширяване на  сферата на услугите, както и включване на разнообразен вид туризъм, защото хората това търсят. Алкохолният туризъм според вицепремиера трябва да отиде на заден план. „Слънчев бряг е един цирей върху тялото на българския туризъм, който трябва да бъде изрязан и това ще стане. Ефектът това лято от нашите действия в курорта не е особено значителен и въпреки че има резултат, има още доста порочни практики, които паразитират и съществуват на държавно ниво“, заяви Симеонов.

 

Относно шума от заведенията на Златни пясъци, Валери Симеонов каза, че констатациите не са малко, но е налице нерешителност в действията на РЗИ – Варна. „Обърнахме сериозно внимание на това и се надявам на следващото съвещание на 1 септември да са налице решителни резултати. Заведенията, които продължават да тероризират района са едни и същи. Над 5 000 проверки са извършени от 1 юли до момента. Всички получени сигнали, свързани с шума от заведенията се обработват и се вземат съответните мерки. Вече има и резултати, има затворени и временно затворени заведения“, уточни вицепремиерът.

Мариана Стойкова

Коментари

Новини Варна