IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
15:46 | 14 август 2017
Обновен: 01:15 | 28 април 2024

Ангелкова: Само 3 нарушения на преместваеми обекти по морето това лято

Проверките са в светлата част на деня и обхващат само плажовете

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ангелкова: Само 3 нарушения на преместваеми обекти по морето това лято

Проверките  за нарушения по родното Черноморие се извършват изключително и само по плажа и то в светлата част на деня – каза във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. Причината за това е идеята да не се вреди на българския туризъм. Акциите на туристическото министерство  по брега не са съгласувани с тези вицепремиера Валери Симеонов в Слънчев бряг, които предизвикаха вълна от възмущение. „Когато бъдат установени нарушения, ние даваме предписания, след което правим повторни проверки и ако те не са изпълнени, има санкции“ – каза Ангелкова. Най-честите нарушения са свързани с липса на спасители, предписания даваме при следваща проверка спасителните постове да бъдат съгласно изискванията на наредбата за водно спасяване. Много по-малко нарушения забелязваме тази година във връзка с поставяне на допълнителни преместваеми обекти върху плажовете. До момента сме констатирали три такива, но при повторна проверка и на трите са отстранени. Това лято се натъкнахме и на такива нови нарушения, свързани с това, че на плажове, на които има спечелена процедура за отдаване под наем новият наемател или не иска да стъпи в задълженията си по договор или не бива допускан от предишен наемател. Така плажът остава неохраняем и същевременно се извършва търговска дейност, в случая - "Кабакум" и "Панорама" във Варна и Обзор-мотела на Юг – допълни министърът.

 

Не може наемателят да изпълнява търговска дейност на територията на плажовете, а да не си плаща  на държавата за това, т. е. да не е подписал договора си, отбеляза Ангелкова. Ние сме сезирали кмета на община Варна и областния управител да вземат мерки заведенията да бъдат затворени. Имаме издадени заповеди за премахване от кмета на Община Несебър по отношение на Обзор, всеки трябва да си встъпи в ангажиментите съгласно закона и да се пристъпи към изпълнение. Междувременно, ако новият наемател подпише договор, като в случая с "Панорама", той ще си изпълнява задълженията по договора.

Подготвя се специална визия за временните преместваеми обекти. Позицията на министерството и това, което разработваме, е създаване на специален статут, в който ще се казва как да се извършва инфраструктурната дейност на територията на курортите, така и всичко свързано с благоустройствените дейности. Още през следващото лято ще започне да функционира за територията на плажовете. Това може да се случи веднага и не е необходима промяна в закона по отношение на територията на целия курорт”, обясни министърът. Ще се обособят различни зони в самия курорт, за да се знае къде каква дейност следва да се извършва и всичко това да се случва в тясно сътрудничество с бранша.

Ели Маринова

 

Четете още:  Каним международни експерти, за да преразгледат Натура 2000

Коментари

Новини Варна