IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
14:56 | 10 септември 2017
Обновен: 11:16 | 2 май 2024

Потребителите в България се разплащат все по-малко с пари в брой

Най-популярният картов продукт са дебитните карти според проучване

По материала работи: Борис Проданов
Потребителите в България се разплащат все по-малко с пари в брой

Потребителите в България използват все повече електронните разплащания, показва проучване на международна картова организация. Според данните две трети от българските потребители ползват банковите си карти поне веднъж седмично и пазаруват онлайн поне един път в месеца. Най-популярният разплащателен картов продукт са дебитните карти, сочат резултатите от изследването.

 

В България 68% от отговорилите притежават дебитна карта. За сравнение, в Хърватия този дял е 86%, в Сърбия и Босна и Херцеговина – съответно 47% и 46%, а 37% и 35% от тях разполагат едновременно с дебитни и кредитни карти. Изследването обхваща не само България, но и Балканския регион. Според него българите, сърбите и босненците използват дебитни карти най-вече за пазаруване на хранителни продукти, а хърватите – за закупуване на дрехи.

 

Най-често закупуваният продукт в България с дебитни карти са хранителни стоки – за 65% от отговорилите в проучването. За Сърбия делът е същият, а в Босна и Херцеговина – 45%. Хърватите най-често заплащат с дебитни карти за дрехи – 73%.

 

Облеклата са най-разпространеният артикул, закупуван също и с кредитни карти в Хърватия (70%), а респондентите от Сърбия и Босна и Херцеговина използват разсрочено плащане на вноски най-вече за закупуване на мебели и домакински уреди – съответно 45 и 28%.


За последната година потребителите, които закупуват с дебитна карта храна в хранителни магазини, са се увеличили със 17% (от 47% през 2016 г. до 64% през 2017 г.), а тези, които плащат с тях в бензиностанции – с 13% (от 17% през 2016 г. до почти 30% през 2017 г.).

 

Изследването проучва и разходите на домакинствата. Според резултатите в България повече от 80% от разходите на домакинствата са за храна – 65%, и сметки и комунални услуги – почти 16%. Почти 12% от българския месечен семеен бюджет се разходва за покриване на заеми.

 

капитал.бг

Коментари

Новини Варна