IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
18:10 | 1 ноември 2014
Обновен: 10:30 | 17 април 2024

Страх от зараза тресе жителите на "Младост"

Тонове боклуци и земеделска продукция със съмнително качество са задръстили тротоарите и част от пътното платно на ул. “Под игото“ и ул. “Академик Игор Курчатов“ във Варна.

По материала работи: manager
Страх от зараза тресе жителите на "Младост"

Тонове боклуци и земеделска продукция със съмнително качество са задръстили тротоарите на ул. “Под игото“ и ул. “Академик Игор Курчатов“ във варненския район Младост. За това алармират на електронната ни поща жители на квартала. Те споделят опасенията си, че в района може да тръгне зараза от плъховете, привлечени от мръсотията. Гражданите се притесняват и от липсата на свободни тротоарни площи. "Движението в района на зеленчуковата борса е изключително натоварено, а тротоарите по ул.“Под игото“ и ул.“Академик Игор Курчатов“ са заети от търговци, които разполагат цялата си продукция на пешеходното пространство. Така хората са принудени да слаломират между зарзаватите, колите и камионите", жалват се жителите на "Младост".

 

Потърсихме за коментар изпълнителния директор дружеството, стопанисващо зеленчуковата борса във Варна г-н Андрей Василев. "Проблемът с нерегламентираните търговци е толкова стар, колкото и този с наводненията в района. Аз лично съм изпращал няколко сигнала до отговорните органи институции в града с молба за реакция, но такава до момента няма. Пуснал съм официални писма до градоначалника на Варна, до кмета на "Младост", до НАП Варна, до Агенция митници, до БАБХ София, до БАХБ Варна, до Пътна полиция, Трето РПУ, РЗИ Варна, РИОСВ и ДКСБТ, но резултат липсва!", коментира Василев.

 

Той сподели, че от години в непосредствена близост до стоково тържище „Варна плод” се извършва търговия с плодове, зеленчуци и други хранителни стоки в нерегламентирани от закона обекти, като гаражи, сергии, шатри, маси и други подобни, част от които са разположени на пътните платна и тротоарите на ул. “Под игото“ и ул. “Академик Игор Курчатов“. Предлаганите в тях стоки не отговарят по никакъв начин на изискванията за търговия с хранителни стоки и съхранението им, не е ясен произхода и качеството им.

 

Чистотата в района е под всяка критика, като поставените контейнери за отпадъци не се използват и всички боклуци от тези обекти са разпилени навсякъде по улиците и района е превърнат в сметище, жалва се още той.
Василев разказа още, че често търговията се извършва директно от автомобили, които паркират безразборно по тротоарите и пътните платна на двете улици, като затрудняват както движението на МПС-та, така и предвижването на пешеходците.

 

Видимостта на кръстовището на двете улици е намалена и редовно се създават предпоставки за възникване на пътно транспортни произшествия. Подстъпите  към входа и изхода на тържището са възпрепятствани от същите тези търговци и по тези причини се ограничава маневрирането на тежко товарните автомобили, обслужващи складовете в стоковото тържище, коментира Василев.

 

Той поясни ,че търговците, извършващи дейност на територията на стопанисваното от него тържище, спазват всички задължителни изисквания и условия, съгласно Закона за стоковите борси и тържища, Закона за храните, както и наредбите за тяхното приложение. Във връзка с това търговците са подложени на засилен контрол от органите на ДКСБТ, РИОКОЗ, ДВСК, РИОВС, НАП, ПАБ и др.
В същото време никой не следи за качеството на предлаганата продукция от страна на нерегламентираните улични търговци.

 

Проверка на chernomore.bg показа, че дейността, която се осъществява по тротоарите на ул. “Под игото“ и ул. “Академик Игор Курчатов“ противоречи и на двата основни нормативни акта на Общинския съвет в града. Това са Наредбата за реда за провеждане на търговска дейност на територията на Община Варна и Наредбата за реда за поставяне на преместваеми обекти по смисъла на чл. 56, ал. 1 от ЗУТ. 

Любомир Михайлов

Коментари

Новини Варна