IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
09:07 | 9 ноември 2014
Обновен: 19:41 | 25 април 2024

Навършва се четвърт век от падането на Берлинската стена

Днес се навършват 25 години от падането на Берлинската стена. Разрушаването й слага края на 30 години разделение на Германия , а и на Европа.

По материала работи: Пламен Янков
Навършва се четвърт век от падането на Берлинската стена

Днес се навършват 25 години от падането на Берлинската стена. Разрушаването й слага края на 30 години разделение на Германия , а и на Европа.

Стената е построена за една нощ на 12 август 1961 г., за да разделя комунистически Източен Берлин от Западен Берлин и първоначално е под формата на бодлива тел преди да се превърне в ограда, а по-късно и в укрепена стена.

Хората, живеещи в ГДР, се събуждат на 13 август, за да открият, че са разделени от приятели, роднини и колеги на запад.

В Берлин ще пуснат в небето „светеща” Берлинска стена

Инсталацията „Светеща граница”, която се простира на 15 км по протежение на бившата граница, стана главният символ на празника, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус.

Инсталацията представлява светещи каучукови балони с диаметър около 60 см, поставени върху тръби с височина 3,40 метра. Общият им брой е около осем хиляди.

На всеки 150 метра от инсталацията са поставени стендове с архивни фотографии.

Въздухът в балоните ще бъде заменен с хелий и те ще бъдат пуснати в небето.

В пускането на балоните освен граждани, участие ще вземат и бившият президент на СССР Михаил Горбачов, бившия президент на Полша Лех Валенса, бившият външен министър на ФРГ Ханс-Дитрих Геншер, които са поканени от кмета на Берлин Клаус Воверайт като почетни гости.

Ангела Меркел: Мирното падане на Берлинската стена беше чудо

Докато Германия празнува днес 25-та годишнина от падането на Берлинската стена, канцлерът Ангела Меркел определи за чудо това, че преградата от Студената война е била преодоляван без да е произведен и един единствен изстрел, предаде Ройтерс.

"Чудо беше, че всичко стана по мирен път”, каза Меркел, която се е прибирала към дома си, когато видяла тълпи хора да се насочват на запад и се присъединила към тях.

"Имаше доста вълнения от седмици. На улицата ми имаше танкове, стоящи там от 7 октомври”, припомня си тя.

"След като излязох от сауната вечерта на 9 ноември, преминах през улица „Борнхолмер” от другата страна и там празнувах с напълно непознати. Имаше го това невероятно чувство на щастие”, разказва тя.

„Това беше нощ, която никога няма да забравя”, казва Меркел. 

Коментари

Новини Варна