IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
15:26 | 31 януари 2018
Обновен: 22:19 | 23 април 2024

Капитан Борисов: Нараства интересът към морските професии

Професионалисти от страната и чужбина набират бъдещи кадри в Дни на сини кариери във Варна

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Ели Маринова

Дни на сините кариери и морския бизнес се провеждат във Варна днес и утре. „Това е изключително полезно събитие за нашия град, за морския бизнес и морското образование – каза капитан I ранг Борис Димитров Борисов, директор на Дирекция „Съвместни съоръжения и координационни дейности“ във ВВМУ „Никола Вапцаров“.

 

„В последните години се наблюдава голям интерес към морските професии. Това показват статистическите данни за увеличения прием в училището. Развитието на морския транспорт в световен мащаб и на морските превози накараха работодателите да търсят такива специалисти. ВВМУ се опитва да отговаря на този интерес с повишен прием и качество на морското образование. Студентите се насочват главно към навигация. Всяко малко момче мечтае да стане капитан. В последно време обаче интересът към инженерните специалности у младите хора спадна, а при работодателите се увеличи. Причината е по-голямата тежест на инженерното обучение, тежките дисциплини като математика, физика, техническа механика. Работодателите обаче се опитаха да отговорят с повишено заплащане след завършване. Така, че в момента има баланс“ – допълни още капитан Борисов.

 

Във форума участват професионалисти от страната и чужбина от четири ключови сектора със стратегическо значение в региона на Източно  Средиземноморие и Черно море: морски транспорт (корабоплаване, пристанища, корабостроене и кораборемонт), круизен туризъм, морски аквакултури и добив на нефт и природен газ от морето. Те представят пред аудиторията перспективи и изисквания на бизнеса за упражняване на професиите от „синята икономика“ при използване на съвременни технологии и ще очертаят възможностите за кариерно развитие в основните за региона сектори от „Син растеж“. През двата дни на събитието, 31 януари и 1 февруари участниците се запознават с предложенията на висши учебни заведения за обучение по специалности и програми в сините сектори, да се срещнат и проведат разговори с  представители на фирми, търсещи кадри. Събитието е насочено към младите хора  - ученици, студенти и дипломирани специалисти, работещи в „синята икономика“, в други сектори, както и временно безработни.

Нина Рускова, Ели Маринова

Коментари

Новини Варна