IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
14:26 | 2 април 2018
Обновен: 08:27 | 7 май 2025

„Щастливите“ яйца удариха 30 стотинки във Варна

На пазара най-скъпо е родното агнешко, 1 кг месо върви в момента от 13 до 15 лв.

По материала работи: Борис Проданов
„Щастливите“ яйца удариха 30 стотинки във Варна

В първия ден на Страстната седмица яйцата привидно се готвят за скок за настъпващите Великденски празници. На варненския Кооперативен пазар цените се оформят между 23 и 33 стотинки за 4-те размера – от S до XL, като пазаруващи се оплакват, че миналата седмица е било с 2 – 3 стотинки по-евтино.

 

Ако пък предпочитате да пазарувате от фирмени магазини, може да имате късмет с още по-конкурентни цени. Репортерска проверка установи производители от региона, които предлагат продукцията си между 26 и 29 стотинки. Търговците гарантират твърдо, че ще запазят стойността им до празника.

 

От „щастливи кокошки“ яйцата пък вървят между 30 и 36 стотинки. Ако можем да вярваме на рекламите по картоните, изнесени на сергиите.

 

Можем и още по-щастливи да се почувстваме от оферти на хипермаркети за яйца, струващи 6 лв. за картон от 30 броя. Според запознати продукцията е полска, идеална за готвене, но неиздържаща варене, независимо от хитростите за опазване на черупката.

 

Цената е ниска заради разликата между Православния и Католическия Великден – непласираната продукция се ориентира към нас. Затова добре гледайте освен печата и срока на годност – не бива да надвишава 28 дни от снасянето.

Друг ключов момент по празниците е цената на агнешкото. По магазините бутът върви около 14,50 лв./кг, плешката – 13,80 лв. (Естествено, възможни са вариации нагоре или надолу.) За гурме-маниаците има и дроб-сърма – по около 8 лв. за килограм. В региона се продава замразено месо по 8 лв./кг, но работата става с познати. Като цяло цените са сходни с миналогодишните.

 

От ОДБХ предупреждават да внимаваме какво купуваме, за да не ни се развали Великденът. Прясното месо е бледо розово, пружинира при натиск и не бива да лепне. Следете етикетите и за печати за произход, добавят инспекторите.

 

Възможен е и пазарлък с търговеца – ако се купува по-голямо количество. Ценители направо купуват цяло агне, но процесът по подготовката му за печене трябва да е по хигиенните норми, защото пак може да се стигне до проблеми.

 

Като цяло по-евтината продукция идва от Нова Зеландия, Румъния, Холандия и Испания. Родната е по-скъпа, но с по-високо качество. Като цяло цените са около миналогодишните.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Цената на агнешкото скочи преди Великден

Коментари

Новини Варна