IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Избрано
17:56 | 5 април 2018
Обновен: 12:23 | 2 май 2024

Пловдив е първенец по мръсен въздух тази зима, във Варна е най-чисто

Това показват данните на гражданската платформа Airbg.info

По материала работи: Борис Проданов
Пловдив е първенец по мръсен въздух тази зима, във Варна е най-чисто

В Пловдив са дишали най-много мръсен въздух през последния отоплителен сезон, съобщи Дарик радио. Във Варна пък беше най-чисто.
 

Това показват данните на гражданската платформа Airbg.info, на която за последната една година са качени 42 милиона замервания на нивата на фини прахови частици в цялата страна. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от доброволци, а данните от мобилните станции съвпадат с тези на държавните органи, макар самите измервателни уреди да са в пъти по-евтини. 37 души умират преждевременно всеки ден в България заради болести, предизвикани от замърсения въздух. От общо 160 дни отоплителен сезон в Пловдив мръсен въздух са дишали 86 дни, в София 70 дни, а във Варна - само 48 дни. Това показват данните на Airbg.info , събрани с доброволния труд на 600 осиновители на измервателни уреди за мръсен въздух в цялата страна.

 

Платформата, тръгнала от ентусиазма и яда на Стефан Димитров и Николай Лулчев, вече дава информация дори на Министерството на околната среда и водите. А как се създава активна еко общност в България, при това изцяло на доброволни начала и без грантове и държавно финансиране, разказа Стефан година след създаването на Airbg.info: „Ние всички сме хора от бизнеса и ние в бизнеса като има някакъв проблем трябва да се намери трайно решение за него. Това първо. А след това трябва да стане за минимално време. Не може да има разхищение на време и средства. Това е едно превъплъщение как ние разбираме, че трябва да се намират решения за обществото - далеч по-ефективно, далеч по-бързо и далеч по-трайно“.

 

От февруари мобилните станции на Airbg.info измерват съвместно с тези на Изпълнителната агенция по околна среда, и към момента информацията съвпада.

 

Още по темата: Бургазлии отново се събират на протест срещу мръсния въздух

Коментари

Новини Варна