IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Избрано
13:17 | 21 май 2018
Обновен: 00:23 | 26 април 2024

Светите Константин и Елена почете с празник едноименният ни курорт

Храмът към манастира събра десетки, дошли да се помолят за здраве

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

За 110-ти път най-старият ни курорт по морето почете паметта на светите равноапостоли майка и син Елена и Константин. Тържествата започнаха в 9 ч. със света литургия в манастира „Св. Св. Константин и Елена“, отслужена от Негово Високопреосвещенство  Варненският и великопреславски митрополит Йоан. Литийно шествие с чудотворната икона на Светите равноапостоли премина до мястото, на което всяка година се  освещава курбан. 9 агнета или 180 кг. месо бяха разделени на 600 порции, приготвени от екипа готвачи Свилен Стоилов и Станислав Славов. Таз-годишните чествания минават изцяло под знака на 110 годишнината от основаването на комплекса. През цялата година, а с особена наситеност - до края на ноември предстоят десетки делови срещи, културни и спортни събития.

 

Програмата в празничния ден продължи на откритата сцена пред ресторант The Bay с празничен концерт на представителния духов оркестър на ВМС на Република България и фолклорeн ансамбъл при ВСУ „Черноризец Храбър“.

 

В семейство Костови всички са именици и не пропускат година, без да доведат деца и внуци на 21 май, за да се помолят на светците за здраве и изобилие в рода си.

 

Здраве си пожелаваха всички, запитани за какво палят свещ в празничния ден. „Ако хората вярват, всичките им съкровени мечти ще се сбъднат, сигурна съм“ - сподели варненка, която посещава манастира от десетилетие. И тази година цяло семейство именици дойдоха да почетат празника в едноименния манастир на комплекса. Откакто са се оженили през 1971 г. семейство Костови не пропускат година, без да доведат деца и внуци на 21 май, за да се помолят на светците за здраве и изобилие в рода си.

 

През 2018 г. първият български черноморски туристически комплекс Св. Св. Константин и Елена празнува 110-годишнината си. Познат преди повече от век с красивите си пейзажи и прекрасна природа, в наши дни курортът е морска и СПА дестинация с традиции в морелечението, Балнео и СПА туризма. Сред най-големите предимства на мястото са уникалните му природни дадености – красива природа, чист въздух и плажове, които се съчетават с пълноценна почивка, море, лечебна минерална вода и морски климат. Курортът предлага СПА и Уелнес уикенди и ваканции, условия за спорт, рехабилитация, грижи за здравето и красотата през цялата година.

 

Книга за миналото и настоящето на курорта, както и пътуваща в Европа фотографска изложба предстои да покажат курорта като морска и СПА дестинация в Германия, Чехия и Русия. Празникът на гроздолечението е сред събитията, които ще предложат терапии с вино и грозде, запазени още от времето на Първата гроздолечебна станция, съществувала в курорта през 30-те години на ХХ век. В деловата програма са включени събитията Национален съвет по туризъм, Втори българо-руски форум на побратимените градове, Почетна среща между доайени на курорта и студенти, Борд на европейската СПА асоциация /ЕСПА/ и на годишното събрание на партньорите по международния проект „По стъпките на римляните“. За ценителите на изящните изкуства е изложбата „Еден – светлинни инсталации от стъкло“ на Веселина Гекова. Експозиция ще покаже керамични съдове, открити през миналия век на територията на курорта. Сред спортните инициативи са 10-и тенис турнир за аматьори и спортна обиколка 110-години морски курорт Св. Св. Константин и Елена.

 

На този ден е тайнството на нестинарите

В деня на Св.св. Константин и Елена се играе по огън. Това е празникът на нестинарството, запазен и досега в някои райони, но почти само като атрактивно представление. Празникът започва няколко дни преди деня на св. Константин и Елена - със събиране на средства за общ курбан, почистване и поправяне на изворите и кладенците на селото. На мегдана предварително е приготвена и голяма клада от няколко товара дърва. Вечерта те се запалват, а междувременно всички са се събрали около кладата и слушат ритъма на ритуалния тъпан, по-късно - и хороводните мелодии, предназначени за обреда, описва к.ф.н.Томислав Дяков в "Празници и вярвания на българите".

 

Когато огънят стихне, останалата жарава (живите още въглени) се разстилат в кръг. Около тях се извиват хората, а начело се носят иконите на св. Константин и Елена. В жаравата влизат боси нестинарите; това са само прихванатите, откъсналите се от околния свят, и най-често са жени. Те са като че ли в несвяст, в унес. Вярва се, че иконата на светеца, която държат, ги запазва от огъня. В това състояние нестинарите понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето или общуват с умрели предци. Трансът и ритуалният им танц траят няколко минути. След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза с приготвения курбан.

 

 

Вероятните й древни корени са в култовете към огъня (и слънцето) и в античните мистерии - древногръцките (за спечелване на земеделски блага), но и в християнските първоначални обреди (за възраждане чрез носене на запалени свещи в процесия). Празникът на 21 май отбелязва края на пролетта и прехода към лятото, следователно в аграрен план именно това е времето, през което магически трябва да се осигури бъдещо плодородие и здраве.

 

Равноапостолите майка и син Елена и Константин са загинали за вярата Христова.

 

Днес празнуват: Елена, Елеонора, Елка, Ели, Константин, Константина, Костадин, Костадина, Костадинка.

Честит празник!

 

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна