IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
16:03 | 28 юни 2018
Обновен: 12:45 | 2 май 2024

Чумави прасета идват от Румънско

Горските взимат спешни мерки за недопускане на заразата

По материала работи: Пламен Янков
Чумави прасета идват от Румънско

Нови огнища на африканска чума по свинете са установени от десетина дни в района на град Тулча в Румъния. Това е на 150 км от границата с България. Опасността заразата да влезе в България е изключително висока и напълно реална, съобщи инж. Веселин Нинов, директор на Североизточно държавно предприятие(СИДП). Поводът бе среща по проблема с представители на ловни, дивечовъдни стопанства и на ветеринарни власти, която се проведе в Регионалната дирекция по горите във Варна. 

 

Мeрки за ограничаване разпространението на чумата по свинете се взимат от година, но сега се нуждаем вече от радикални действия, каза още инж. Нинов. Заразата се предава най-вече от хората, пренасящи животински продукти, от птиците, хищниците. Основен инкубатор обаче е дивата свиня. Проблемът е, че заразата е смъртоносна за домашните прасета и причинява щети за милиони левове. Може да е стигне до ликвидиране на цялата им популация и до изплащане на сериозни обезщетения на свиневъдите, поясни шефът на СИДП. 

 

Реалните мерки са свързани с иницииране на промени в законодателството – обмисля се изграждането на електропастир(временна ограда) по границата с Румъния. Нашето мнение и това на ловните стопанства е да се пристъпи към драстично намаляване на популацията на дивите свине като превантивна мярка. Още повече, че броят им се увеличил значително през последните няколко години, поясни инж. Нинов. Във връзка с това се чака решение от парламента. В Германия са предприели например крути мерки за отстрел. При излети ловците ползват 5 дни платен отпуск, могат да ползват термовизионни и нощни мерници, (дивята свиня е нощно животно),  заглушители за по-голяма ефикасност, получават и бонуси от държавата. Така Германия се пази от заразата и от милиарди евро икономически загуби, добави инж. Нинов.  

 

Той каза, че информационни срещи по темата се провеждат от десетина дни с представители на ловните дружинки и сдружения в региона. Всички трябва да сме наясно с опасността и с необходимостта от неотложни превантивни мерки, обобщи той. 

 

Чумата по свинете не е опасна за хората, категорични са експертите. 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна