Какаото изчезва и след 40 години

Сладкото изкушение може да е само спомен от миналото

Какаото изчезва и след 40 години

Обичате ли шоколад? Казват, че 9 от 10 души отговарят с „ДА“ на този въпрос, а десетият просто лъже. И независимо дали статистиката е вярна или шеговита, фактите сочат, че това наистина е любимото лакомство на милиарди хора по цял свят.Шоколадът отдавна е загубил значението на обикновено сладко изделие. Той символизира радостта на детето, романтиката между влюбените, изразяването на благодарност и е неизменна част както от най-щастливите, така и от най-трудните моменти в живота ни.

 

Съвременните хора едва ли могат да си представят ежедневието без този продукт. Толкова сме свикнали с преливащите от шоколад рафтове в магазина, че го приемаме като даденост. Прогнозите за бъдещето обаче показват, че след няколко десетилетия картината ще бъде различна и възможността внуците на днешните млади родители да не знаят какво е шоколад, е повече от реална.Негативното становище се базира на тенденции в глобалната шоколадова индустрия, оценявана на 98 млрд. долара годишно, отбелязва в изследване по темата ВВС Mundo.

 

Къде се скри какаото

Причините какаовият продукт да изчезне, са комплексни – от глобалното затопляне и климатичните изменения до все по-често срещаните болести по какаовите дървета.Сред основните фактори доминира увеличената консумация на шоколад в световен план. Според доклад на Euromonitor търсенето е достигнало 7450 т през 2016-2017 г, което е увеличение с над 10% спрямо предишните пет години.

 

Продуктът има най-голямо потребление в Китай и Индия, които са и страните с най-голямо население в света. В Индия е регистриран най-големият растеж през 2016 г – 13%. Цели 20% от световното потребление на шоколад обаче е в САЩ, а страната, в която се консумира най-голямо количество на човек от населението е Швейцария с 11 кг шоколад на човек през 2016 г., сочат данни на търговската организация Chocosuisse.

 

Сред най-сериозните поводи за притеснение е драстичната разлика между свръхпредлагане и дефицит на основната суровина за шоколад – какаото. Свръхпредлагането въздейства пряко на цените на основните продукти и така какаото поевтинява. В края на 70-те години на миналия век цената надхвърля 4000 долара за тон, като от тогава никога повече не е достигало тази стойност. За 2017 г. тя е  2100 долара за тон или два пъти по-ниска.

 

Спадът се усеща най-силно от производителите, които са от страни с ниски приходи в Африка – основно Кот Д’Ивоар и Гана, които държат около 65% от производството на какао в света.Производството не се развива през годините – 90% от какаото се отглежда в малки семейни ферми. Отглеждането и беритбата изискват много работа, тъй като какаовите шушулки не узряват по едно и също време и дърветата трябва да бъдат подложени на трайно наблюдение. Няма ежегодна реколта, а от едно дърво може да се добие до половин килограм какао.Какаовото дърво, Theobroma cacao, произхождащо от тропически области и вирее само във влажен климат с кратък сух сезон и редовни валежи. Това ограничава отглеждането му в тясна област, простираща се до 10 градуса от двете страни на Екватора.

 

Болести унищожават дърветата

В последните години какаовите дървета са атакувани от все повече болести, тъй като продължават да са смятани за диво растение. В естествения им хабитат, долината на Амазонка, те са изградили защита срещу патогените. Европейските колонизатори обаче ги пренасят в Африка през XIX век и това коренно променя условията за отглеждането им.„Тези растения бяха пренесени на нов континент и в среда, към която не бяха приспособени. Тъй като какаото не е отглеждано систематично, то има много слабо генетично разнообразие и вирусите могат да преодолеят резистентността му, като реорганизират геномите си“, обяснява явлението Джуди Браун, специалист по растенията от университета в Аризона, САЩ.

 

Сред заплахите са още вредните насекоми и гъбични инфекции като тази, която връхлетя Североизточна Бразилия в края на 80-те години и намали производството от 320 000 т годишно до 191 000 т между 1991 г. и 2000 г.

Екип на Института за иновационна геномика експериментира с употребата на генетична манипулация, за да създаде по-устойчиви семена, но до днес никой учен не дава надежда за пробив в борбата с болестите по растенията. За изчезването на любимия ни шоколад принос имат и трайните измения в климата и глобалното затопляне.От Института за иновационна геномика на Калифорнийския университет прогнозират, че „климатичните промени ще намалят значително количеството земя, годна за отглеждане на какао,в идните десетилетия“. Изследване на Междуправителствения панел за климатичните промени  (IPCC) пък сочи, че Кот Д’Ивоар и Гана ще загубят значителни количества обработваема земя за отглеждане на какаови дървета.

 

Още по-мрачно проучване изнесе данните, че ако температурата на планетата се увеличи с 2,1% това ще унищожи цялата индустрия за производство на шоколад в света до 2050 г. Ако този сценарий се сбъдне, любимото лакомство наистина ще остане само спомен от миналото.Показателите са безкомпромисни, защото още в следващите години се очаква дефицит на какао от около 100 000 тона годишно. Някои фермери започнаха да изнасят плантациите в планински райони с по-благоприятни условия. Биолози разработват нова версия на какаовото растение, която да вирее при по-сух и горещ климат. Дали обаче тези усилия са достатъчни или човечеството ще загуби битката за шоколада е въпрос, чийто отговор ще покаже единствено бъдещето.

agrozona.bg

 

Четете още: България и Румъния искат увеличение на бюджета на ЕС с 40 млн. евро

Новини

Коментари

Избрано
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата