IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
14:23 | 4 октомври 2018
Обновен: 15:53 | 10 май 2024

В специални контейнери варненци ще могат да даряват старите си дрехи

С тях БЧК ще подпомага хора в нужда

По материала работи: Борис Проданов
Снимката е илюстративна.

Българският червен кръст е събрал над 1450 т. стари дрехи само за 2 г. и половина, след като бяха поставени контейнери в Пловдив и столицата. Това съобщиха от БЧК за Медийна група „Черно море“.

 

Контейнерите за текстил са част от сериозна национална кампания за максимално ефективно оползотворяване и събиране на текстилни продукти и дрехи. От края на месеца Варна също се присъединява към нея. В следващата седмица от местната структура на БЧК ще обявят местата, на които ще има разположени такива контейнери.

 

Първите бяха поставени Пловдив още на 1 март 2016 г. Впоследстие и в София. Последва Перник, сега дойде ред и на Варна. Събраните дрехи периодично се събират и извозват до фабрика за сортиране. Там при нужда се преработват или подготвят за повторното им оползотворяване.

 

Изискването е дрехите, чантите, домашният текстил, и др. аксесоари да бъдат в годно за употреба състояние. Както и опаковани в торбички. Годните за употреба дрехи се складират за т. нар. „кризисен резерв“ за подпомагане от БЧК на пострадали хора при бедствия, кризи и аварии. Те ще се раздават само в случай на необходимост.

 

Друга част се изнасят – основно за държави от Третия свят в Централна Америка, Африка и Близкия изток.

 

Негодните за употреба изделия се утилизират у нас или в други страни. Тапицериите за леки коли от рециклиран текстил стават все по-популярни.

 

Борис Проданов

 

Оше по темата: БЧК Варна заедно в страданието за Хитрино в традиционната си коледна проява

Коментари

Новини Варна