IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Избрано
11:40 | 12 октомври 2018
Обновен: 20:59 | 23 април 2024

Падна подоходният критерий за помощите на деца сираци, ще има за всички

Размерът на помощта ще бъде определен в бюджета за следващата година

По материала работи: Слав Велев
Падна подоходният критерий за помощите на деца сираци, ще има за всички

Омбудсманът Мая Манолова извоюва още една победа, след като отпадна подоходния критерий за отпускане на социална помощ за всички сираци и полусираци.

 

Така всички деца без един или двама родители ще получават помощта, чийто размер ще бъде определен в бюджета за следващата година.

 

Първоначално управляващите искаха подоходния критерий да остане за децата с един родител, но след разговори с финансовия министър и премиера Борисов и отлагане на гласуването, те решиха той да отпадне за всички, пишe Dnes.bg.

 

В крайна сметка предложението на БСП за отпадане на подоходния критерий отпадна, след като управялващите застанаха зад него.

 

"След една година кампания, която започна с писмото на Златина Хаджипанайотова до Дядо Коледа, след писане на законопроекти и срещи с парламентарните групи, имаме добра новина. Имаме победа - абсолютно всички деца сираци ще получат подкрепа от държавата без подоходен критерий. И обидата, че веднъж са наказани от съдбата, а после ги наказва и собствената им държава, ще отпадне", каза Манолова.

 

По думите й става въпрос само за около 6000 деца и подкрепата за тях не би затруднила по никакъв начин държавата.

 

Досега право на социална подкрепа имаха само тези, които имат доход до 75 лева. Това е и причината Златина Хаджипанайотова да напише в края на миналата година писмо до Дядо Коледа, с което даде гласност на проблема.

 

"Макар и по-късно, Дядо Коледа дойде за следващата Коледа, но все пак дойде", заключи Манолова.

 

 

Коментари

Новини Варна