Българската православна църква почита днес паметта на Свети Йоан Кръстител, кръстил Исус Христос в река Йордан.
Свети Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на месията с проповедите си.
Според Евангелието той се прочул като проповедник в Юдея и Галилея. Свети Йоан е започнал да проповядва, когато навършил 30 години. Проповядвал е, че е изпратен от Бога да подготви пътя за идването на Христос и затова увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като символ на пречистване Йоан кръщавал покаялите се с вода.
Едва 34-годишен, Йоан Кръстител е заловен и обезглавен по нареждане на цар Ирод. Животът и духовната чистота, която постига Йоан Кръстител, както и мъченическата му смърт, са причина житията и библейските разкази да говорят за него по-скоро като за ангел, отколкото за човек.
У нас обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или от девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с които се затваря широкият кръг на сватбената обредност. През този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже, и именниците.
На днешния ден се прави обща трапеза, на която се слагат варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.
Днес имен ден празнуват над 300 000 българи с имена: Йоан, Йоанa, Иван, Иванкa, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна.
Честит празник!
В случай, че се чудите какво да сложите на днешната празнична трапеза, ви предлагаме следната рецепта:
Пълнено бутче
Необходими продукти: едно обезкостено свинско бутче (около 2 килограма), 4 супени лъжици краве масло, 1 кафеена чашка олио, 1 глава кромид лук, 2 моркова, 2 твърдо сварени яйца, 1 чаена лъжица червен пипер, 1 чаена лъжица стрита чубрица, 1/2 чаена чаша смлян черен пипер, 2 кисели краставички.
Начин на приготовяне:
За да приготвите това ястие, трябва да бъдете търпеливи и да спазите точно указанията в рецептата. Начукайте обезкостеното бутче с мокър домакински дървен чук. С върха на остър нож направете в средата дълбок прорез, в който сложете плънка, приготвена по следния начин: в две супени лъжици разтопено краве масло запържете нарязания на ситно лук и нарязаните на кубчета моркови.
Свалете съда от огъня. Когато сместа изстине, прибавете киселите краставички и сварените яйца, нарязани на кубчета, и подправете с червен пипер, черен пипер и чубрица на вкус. Сложете плънката и зашийте отвора с попарен бял конец.
Поставете бутчето в тавичка, намазана с останалото краве масло, и печете отначало в силна фурна. След около 20 минути намалете огъня. През десетина минути обливайте месото с по една кафеена чашка топла вода, смесена с олиото. След като месото се зачерви, обърнете го от другата страна. Накрая намажете бутчето с червен пипер, смесен с малко олио.
Коментари