Повелителят на моретата до голяма степен е свързан с нашия морски град. На 6 декември почитаме свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той е покровител на моряците, моретата, рибарите, банкерите, пътешествениците, търговците, рода и семейството. Първообразът е историческата личност Никола Мираликийски. Роден е през 270 г. в Патара, Мала Азия. Легендата разказва, че той бил човекът, който подхвърлял незабелязано кесии със злато в дома на обеднял баща, след което той омъжва трите си дъщери. Приписват му се много чудеса, които избавят моряците и пътуващите по море от водните стихии. Жизненият му път приключва през 142 г. През 1087 г. мощите на св. Николай са пренесени в Бари, Италия. Те се съхраняват там и до днес в базилика, което е построена в чест на светеца. Името Николай означава „побеждаващ“. Според православната църква той е патрон на рибарите. Той е господар и на водния свят – водните демони и рибите. Хората вярват, че светецът ходи по вода, спира ветрове, има власт над бури и течения в океаните. Затова има предание, че
на 6 декември лодки и кораби не излизат в открито море
Коледните елхи се украсяват на 6 декември, а на трапезата задължително трябва да има риба, чието тяло е покрито с люспи. Смята се, че св. Никола е предшественик на първия сняг, който пада от дългата му бяла брада. Според преданието той спасил пробита лодка от потъване, като запушил дупката с шаран – ето защо това е традиционната риба за празника. Според легендите шаранът се смята за слуга на светеца.
Сложете в портфейла си люспа от празничната риба,
защото според поверието тя ще ви донесе късмет и пари. Костите от рибата не бива да се изхвърлят. Те се закопават в земята или се пускат в течаща вода, за да има благополучие в семейството и то да се увеличи. На много места на празничната трапеза присъства рибник (шаран, изпечен в тесто), както и обреден хляб, които се осветяват. Народната поговорка казва: „Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава“. На този ден се събира цялото семейство и трапезата не се вдига през целия ден. На трапезата може да има жито, боб, чушки с ориз, варена царевица, постни сарми.
В повечето православни страни
се провеждат фестивали и празненства по случай празника на свети Николай. На децата се подаряват подаръци, а възрастните се събират на голяма трапеза. В Чехия, Полша, Словакия, Германия, Франция, Испания и Португалия децата намират бонбони под възглавницата, в обувките или зад прозореца. В зависимост колко са слушали, получават по- големи дарове. В България, Сърбия и Румъния този празник не е обвързан с размяна на подаръци, а по-скоро със съхранение и обединяване на семейните ценности.
Повод да почерпят имат Николай, Николета, Никол, Никола, Николина, Нина, Ния, Ница, Кольо, Ненка. Желаем ви здраве, щастие и успехи! Честит празник на всички!
Трапеза
Дори религията смята рибата за „по-чиста” храна от месото. Това не е случайно, тъй като тя натоварва храносмилателната система значително по-малко от месото, въпреки че белтъците й се усвояват почти както белтъците на телешкото и свинското. Освен това съдържа омега-3 мастни киселини с ярко изразен противосклеротичен ефект. Морската риба в това отношение е още по-полезна, тъй като съдържа и фосфор. Правилата на кулинарна обработка при речната и морската риба са различни. Докато главите на речните риби са по-малки и съдържат полезни и вкусни съставки, което ги прави подходящи за рибена чорба. В тежките и големи глави на морските риби се акумулират ред вредни вещества и те, както и перките, трябва да се изхвърлят. На съвременната трапеза шаранът би могъл да се замени и с някоя друга едра риба – сом, лефер, пъстърва и др.
Празничен рибник
1кг шаран, 4 -5 глави кромид лук, 1 ч.ч. орехови ядки, 2 -3 с.л. растително масло, магданоз и девесил.
Шаранът се почиства, измива, посолява отвън и отвътре. Пълни се с плънка от задушен лук, смесен с ореховите ядки и подправките, и отворът се зашива. Пече се в намазана с масло тавичка, като отстрани може да се постави още нарязан лук, смесен с домати и подправки. Пълненият шаран може да се увие в кора, разточена от обикновено тесто за обреден хляб. Рибникът се пече в гореща фурна около 30 минути.
Шаран на фурна
1 шаран (около 1,5 кг), 1 връзка пресен лук, 4-5 домата или 4 с.л. доматено пюре, 1 ч.ч. орехови ядки, 1 ч.ч. гъби, 2 с.л. масло, 100 мл червено вино, 1 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Шаранът се почиства от люспите и вътрешностите. Измива се и се посолява и наръсва с черен пипер. Отделно задушаваме ситно нарязаните лук и гъби с част от мазнината, след което прибавяме част от доматите, нарязани на ситно, смлените орехови ядки, ситно нарязания магданоз и виното. Посоляваме и наръсваме с черен пипер. Със сместа се пълни шаранът. Зашива се и се поставя в намазана с мазнина тавичка. Покрива се с нарязаните на филийки домати. Полива се с останалото масло. Сипва се 1/2 чаена чаша вода и се пече на умерена фурна.
Филе от морска риба на скара с орехов сос
Риба - 2 кг скумрия или кефал, олио - 150 мл, орехи - 150 г, чесън - 7 - 8 скилидки, оцет - 50 мл, чушки - 2 - 3 бр. (може и люти), магданоз - 1 връзка, черен пипер, сол.
Внимателно почистваме рибата от кожата и костите, след което я нарязваме на порции. Овкусяваме парчетата риба със сол и черен пипер. Намазваме ги обилно с олио и ги запичаме върху нагорещената скара. Печем рибата до готовност. Натрошаваме на ситно почистените орехови ядки, които предварително сме попарили за няколко минути във вряла вода или рибен бульон. Добавяме ситно нарязаните чушки и магданоз. Овкусяваме с пресован чесън, черен пипер, сол и оцет. Поднасяме изпечените на скара рибни филенца с гарнитура по избор, като предварително сме ги залели с ореховия сос.
Материала подготви ЕЛИ МАРИНОВА