IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
08:32 | 9 юни 2019
Обновен: 05:38 | 25 април 2024

Отбелязваме Международния ден на архивите

Обществената представа за архивите се люшка между крайностите

По материала работи: Пламен Янков
Отбелязваме Международния ден на архивите

На днешния ден отбелязваме Международния ден на архивите. Празникът е гласуван от Общото събрание на Международния съвет на архивите в Квебек, Канада, през 2007 г.
 

През 2005 г., че 27 октомври беше обявен за световния ден на аудиовизуалното наследство. Този международен ден веднага се превръща във великолепен повод да се покаже пред публиката значението на аудиовизуалните архиви и още един способ, за да се насърчи опазването на тези архиви.

 

Каква е ползата?
 

Обществената представа за архивите се люшка между крайностите. Често ги приемаме като неделима част от библиотеките, а понякога ги приемаме като сиви документи, до които се достига трудно. Това възприятие на обществеността за архивите и институциите, които ги създават не е точно. 
 

Архивите са част от културното наследство и източник на информация. Архивното наследство е неоспоримо доказателство за развитието на човечеството във всичките му направления. Разнообразието на архивните извори и формати е огромно. За да се гарантира запазването им е необходим всестранен подход, който да отчита всички видове и форми на архиви.


Черно море
 

Коментари

Новини Варна