Остеопорозата е най-разпространеното костно заболяване, при което костите стават крехки, тънки и лесно чупливи. От нея са засегнати една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50- годишна възраст. Счупванията най-често засягат гръбначните прешлени, шийката на бедрената кост, предмишницата и китката.
Те водят до тежка инвалидизация, висока смъртност и значително понижават качеството на живот на пострадалите. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция във Варна по повод Световния ден за борба със заболяването 20 октомври.
Остеопорозата протича бавно, в продължение на години и без някакви специфични симптоми. Болните чувстват болки в гърба в областта между лопатките или в поясната област, които се засилват при физическо натоварване или при продължителен престой в право или седнало положение.
Ръстът намалява с повече от 3 сантиметра поради сплескване на гръбначните прешлени. Наблюдава се деформация на гръбначния стълб с поява на т.нар. „вдовишка гърбица”.
Ето кои са рисковите фактори за остеопороза. 90% от фрактурите стават при хора над 50 години. Жените са по-застрашени от остеопороза в сравнение с мъжете, тъй като техните кости по начало са по-тънки. От значение е и фамилната обремененост.
Ранната менопауза – преди 45-годишна възраст (естествена или след оперативно отстраняване на яйчниците), също е сред важните фактори. Както е известно, женските полови хормони предпазват от костна загуба. Ниско телесно тегло също играе роля – по-тежките хора имат по-плътни и по-здрави кости. Влияние оказва и лошото хранене.
Тъй като костите са изградени основно от белтък, калций и фосфор, набавянето на тези вещества с храната е от съществено значение. Храни, които са богати на белтъци и лесно усвоим калций са млякото и всички млечни продукти, месото, птиците, яйцата, рибите (особено консервираните риби с кости). Калций се съдържа и в зърнените, бобовите храни, зелените листни зеленчуци, доматите, картофите. Много богати на калций са и ядките и сусамът.
Също така, при недостиг на витамин Д се затруднява всмукването от червата на приетия вече с храната калций и преминаването му в кръвта, а оттам – натрупването му в кости и зъби.
Сравнително малко храни съдържат витамин Д: мазните риби (сьомга, сардина, скумрия), яйца, черен дроб, краве масло, гъби. Основните количества витамин Д се образуват в кожата под въздействието на слънчевите лъчи.
От остеопороза са застрашени и хора със заболявания на щитовидната жлеза, захарен диабет, бронхиална астма, хронични чернодробни и бъбречни заболявания, ревматоиден артрит и др.
Някои вредни привички също са рискови за заболяването. Сред тях са редовната употреба на по-големи количества алкохол, тютюнопушенето, прекаляване с кафето.
Недостатъчната физическа активност способства значително за загубата на костна тъкан, тъй като движенията, спортът и физическите упражнения оказват механичен стрес на костите и стимулират продукцията на нова здрава кост, съобщават още от РЗИ –Варна.
Ставри Стефанов
Коментари