IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Избрано
10:11 | 12 февруари 2020
Обновен: 19:57 | 27 март 2024

33% от енергията за отопление и охлаждане у нас идва от възобновяеми източници

Делът й е бил по-висок от средното ниво в ЕС през 2018 г.

По материала работи: Пламен Янков
33% от енергията за отопление и охлаждане у нас идва от възобновяеми източници

През 2018 г. 33% от използваната енергия в България за отопление и охлаждане е идвала от възобновяеми енергийни източници, като делът й е над средното ниво в Европейския съюз, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от investor.bg.

 

Преди две години възобновяемата енергия е съставлявала 21% от общата енергия, използвана за отопление и охлаждане в ЕС. Делът й нараства стабилно от началото на събирането на данни през 2004 г., когато той е бил едва 12 на сто.

 

Увеличаването на потреблението на енергия от възобновяеми източници за отопление и охлаждане в индустрията, сектора на услугите и при домакинствата е допринесло за цялостния ръст.

 

Швеция изпъква сред страните членки на ЕС с близо две трети (65%) от енергията за отопление и охлаждане, идваща от възобновяеми източници, през 2018 г. Над половината от използваната енергия за отопление и охлаждане е дошла от възобновяеми енергийни източници в Латвия (56%), Финландия (55%) и Естония (54%).

 

За сметка на това възобновяемите източници са допринесли най-малко за отоплението и охлаждането в Ирландия и Холандия (по 6%), Белгия (8%) и Люксембург (9%).

 

Възобновяемата енергия включва също отпадна топлина и енергия за отопление (от въздух, почва и вода), уловени от топлинни помпи. Тази информация все още не е налична за всички страни членки на ЕС, съобщава Евростат. През 2018 г. тази топлинна енергия е допринесла за над една четвърт (27 на сто) от енергията от възобновяеми източници, използвани за отопление и охлаждане, допълва статистическата служба.

Коментари

Новини Варна