Средно на човек за 2019 г. се пада по 70 кг изхвърлена храна у нас. Данните обяви Драгомира Раева от фондация "Биоселена" пред БНР.
"За България имаме данни от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Макар че ние имаме една много хубава поговорка - храна не се хвърля, много от нас реално я знаят, имат някакво уважение към нея, но предвид изобилието от храна, което има около нас, си позволяваме да разточителстваме", каза тя.
Раева отбеляза, че според данни от 2016 г. средно в страните-членки на Европейския съюз за една година се изхвърлят по 173 кг на човек годна за консумация храна. Но в страни като Гърция този показател е почти двойно по-нисък в сравнение с българския - 44 кг, пише Dnes.bg.
"Явно има какво да се направи", посочи тя. Сред причините за разхищението на храна е загубата на пряка връзка с производството й за голяма част от населението, включително и факта, че голяма част от консумираната у нас храна се внася от чужбина.
Според Раева около 28% от земеделската земя на планетата, или площ по-голяма от тази на Канада и почти равна по размер на Русия, се използва за производство на храна, която впоследствие се изхвърля.
Промяната идва от ежедневните практики, сред които е и умното пазаруване: "Не ходете на пазар гладни, не се поддавайте на промоции "2 вместо 1" или разпродажби, вземайте си малка кошница".
Коментари