IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
08:16 | 14 юни 2020
Обновен: 04:29 | 24 април 2024

Отбелязваме Световния ден на кръводаряването

У нас през миналата година близо 170 000 души са дарили кръв

По материала работи: Слав Велев
Отбелязваме Световния ден на кръводаряването

Днес отбелязваме Международния ден на доброволното кръводаряване, който тази година преминава под мотото „Дари кръв, направи света едно по-добро място“.

 

У нас през миналата година близо 170 000 души са дарили кръв. От началото на тази година обаче е отбелязан рязък спад на кръводарителите, заради пандемията от коронавирус.

 

Целта на подомни дни е да ни напомни, че кръвта е безценна и незаменима, когато става въпрос за спасяването на човешки живот. За жалост, кръводаряването не е на нужното равнище в България.

 

У нас на 1000 души население дарители са 22, а за да бъдат покрити нуждите от кръв, са необходими поне 50 човека. 
 

Кръводаряването е полезно, защото стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма. Важно е да се спомене, че всички консумативи, използвани по време на вземането на кръв, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Всички кръводарители получават 2 дни платен отпуск, както и безплатни резултати от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

 

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна