IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
09:15 | 3 септември 2020
Обновен: 12:54 | 23 април 2024

Вериги за бързо хранене мамят НАП с доставките и ДДС-то. Мамят и нас

Глобяват заведения заради 9% добавен данък на храната за вкъщи

По материала работи: Слав Велев
Вериги за бързо хранене мамят НАП с доставките и ДДС-то. Мамят и нас

Заведения за бързо хранене и за доставка на пица по домовете официално “спират” да продават храна за вкъщи в обектите си, за да плащат по-ниската ставка на ДДС от 9%, която важи за консумация на място. Това показват проверки на инспектори от НАП, които влизат в ролята на тайни клиенти като си купуват храна за вкъщи, за да проверят дали ДДС-то ще бъде според изискванията на закона в тези случай - 20%, предаде "Труд".

 

Една от големите вериги за бързо хранене се опитала да заобиколи правилата, като на клиентите, които в търговския обект поискат да си купят нещо и да им бъде опаковано за дома казват, че вече не продават храна за вкъщи. Клиентът можел да хапне в заведението, но ако иска може сам да си вземе пликче и да изнесе храната. Така продават с 9% ДДС, вместо с изискваните от закона 20%.

 

Една от големите вериги за доставка на пици по домовете използвала същия подход. Ако човек си поръча пица по телефона му я носят с 20% ДДС. Но ако в заведението каче, че иска пица за вкъщи, му казват, че трябва да я изяде на място и начисляват 9% ДДС.

 

Нарушителите ще бъдат глобени от приходната агенция и ще им бъдат възложени проверки и ревизии за изчисляване на коректния размер на ДДС, обявиха от НАП. Някои от обектите ще бъдат запечатани за срок до 1 месец, допълват от приходното ведомство. В част от проверените заведения освен неправилното начисляване на ДДС са открити и други нарушения.

 

На телефона на НАП за подаване на сигнали: 0700 18 700 постъпват и други жалби от граждани за ресторанти и заведения за бързо хранене, които не спазват правилата за облагане с ДДС. Проверките на инспекторите на “Фискален контрол” продължават както на място в заведенията, така и чрез онлайн поръчки, предупредиха от НАП.

 

От началото на юли 2020 г. се прилага намалена ставка на данък добавена стойност от 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Намалената ставка за ресторантьорски и кетъринг услуги е валидна само за предлаганите храна и съответното обслужване за консумация на място, напомнят от НАП. От приходната агенция са започнали информационна кампания за разясняване на новия ДДС режим сред заведенията и обектите, предлагащи храна за вкъщи.

 

С по-ниската ставка от 9% ДДС се облагат ресторантьорски и кетъринг услуги. Съдът на ЕС е категоричен в практиката си по отношение на това какво е ресторантьорска услуга. За да бъде доставката на храна ресторантьорска услуга, заедно с храната трябва да има и съпътстващи услуги като например сервитьор, който може да те упъти в менюто и носи прибори и салфетки, места за сядане, тоалетна, климатик и т. н. Затова по-ниската ставка на ДДС не важи за храната, виното и бирата от каравани, будки, павилиони и клек шопове, дори човек да ги изяде и изпие прав на място. По-ниската ставка важи за ресторантите, местата за хранене в моловете, сладкарниците и другите заведения, където хората консумират поръчката си на място.

Коментари

Новини Варна