IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
12:30 | 4 октомври 2020
Обновен: 12:06 | 27 март 2024

Защо купуваме имоти в пандемията

12% е ръстът на ипотечните кредити, 5% спад при потребителските заеми

По материала работи: Слав Велев
Защо купуваме имоти в пандемията

Коронакризата не отказа българите от покупка на имоти. Напротив, дори има значително увеличение на изтеглените ипотечни кредити през тази година в сравнение със същия период на миналата. Несигурността и страхът, че доходите може да се свият или човек да загуби работата си обаче се отразиха върху покупките на автомобили, подмяната на обзавеждането вкъщи и ремонтите на дома. Това става ясно от анализа на данните за изтеглените банкови кредити от началото на 2020 г., направен за „Стандарт“ от консултанта Тихомир Тошев.

 

„Първите два месеца след обявяването на извънредното положение – от 13 март до 13 май, имаше пълна стагнация на пазара. Хората купуваха само най-необходимото. Падна и търсенето на банкови кредити. Банките пък въведоха рестрикции за работещите в най-силно ударените от пандемията сектори, като хотелиерство, ресторантьорство, туризъм, транспорт – те увеличиха процентът на самоучастието във финансирането на сделките за имоти от 15 на 20“, каза Тошев.

 

След отмяната на извънредните мерки и постепенното отваряне на икономиката, банките отменят рестрикциите и изискването отново е 15% самоучастие, а интересът на хората към теглене на заеми за имоти постепенно се завръща. През юни и юли ипотеките растат, като към края на август те дори са с 12 % повече отколкото за първите осем месеца на 2019 г. „Покупката на имоти е предимно за живеене, а не с инвестиционна цел.

 

Въпреки кризата, хората, които се нуждаят от собствен дом, правят крачка към сделка. Това са предимно работещите в сектори като IT и фармацията, където доходите не само, че не намаляват, но дори се увеличават. Жилища купуват и българите, които са се върнали със спестявания от чужбина и имат намерение да се установят за постоянно у нас“, казва Тошев. По думите му, наемният пазар в момента е затруднен и ако се прави сделка с инвестиционна цел, това може да не донесе печалби веднага. Затова хората трябва да бъдат внимателни, ако разчитат на подобни доходи.

 

Дали хората се страхуват да не загубят спестяванията си на депозит в банките заради почти нулевите лихви и инфлацията, която изяжда парите? Според кредитния консултант има и такива случаи, но те са малко. „За покупка на жилище е нужно да имаш спестени между 50 000 и 100 000 лв., а подобни влогове са малко. Повечето депозити са с дребни суми“, посочи Тошев.

 

Цената на жилищата остава стабилна, като спадът от началото на годината е средно за страната 1,1%. Той обаче е предимно в малките градове, докато в големите – София, Пловдив, Варна, не се наблюдава понижение. Лихвите се запазват на нивата отпреди кризата – за ипотечните кредити между 2,7 и 3,1%, а за потребителските – между 4,5 и 6 на сто. Но при втория вид има спад от 5% спрямо същия период на миналата година. Това означава, че хората заради несигурността през следващите месеци хората предпочитат да не задлъжняват, като отлагат всякакви текущи разходи – ремонти, покупка на ново обзавеждане или на автомобил.

 

Тихомир Тошев не се анагжира да направи прогноза за следващите месеци. „Говори се, че ни чака тежък ноември, грип в допълнение към ковида и възможно затягане на противоепидемиологичните мерки. Но с икономическата активност едва ли ще има такъв проблем като в началото на пандемията“, е мнението на консултанта. Според него лихвите по кредитите ще останат без промяна до края на годината, а може би и през първата половина на 2021 г. Ако отшуми здравната криза, възстановяването ще е бързо, вероятно ще започне още от следващата година.

 

Ако сте сигурни в доходите си, не се колебайте за покупката на жилище. Ако обаче сте на работа в някой от засегнатите сектори – изчакайте с подобна сделка, съветва Тихомир Тошев.

 

 

Коментари

Новини Варна