IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
16:40 | 9 октомври 2020
Обновен: 12:48 | 23 април 2024

Президентът във Варна: Отхвърленото вето върху Изборния кодекс отваря вратата към манипулации

Резолюцията на Eвропарламента за България развенча пропагандната реторика на управляващите, коментира Румен Радев пред студенти в ИУ

По материала работи: Слав Велев
Президентът във Варна: Отхвърленото вето върху Изборния кодекс отваря вратата към манипулации

Снимка: Фейсбук; Румен Радев

 

Недействителните гласове на изборите в България са много повече от средния процент на тези в Европа, проблемът трябва да бъде преодолян, а отхвърленото вето, което наложих на Изборния кодекс, отваря вратата към манипулация на резултатите и оспорването им. Това заяви във Варна президентът Румен Радев по повод гласуваните промени в кодекса, които не отчетоха неговите предложения, предаде Радио Варна.

 

Румен Радев отговаря на въпроси на студенти от Икономическия университет, след като представи пред тях лекция, свързана с предизвикателствата пред младите хора у нас.

 

Резолюцията на Европейски парламент относно България ясно показа несъстоятелността на твърденията на управляващите за това, че са лицето на България там, заяви още президентът, който изнесе лекция пред студенти от Икономическия университет, посветена на предизвикателствата пред младите хора. Според него резолюцията е показала ясно, че всъщност зад красивия лозунг за европейско развитие на България се вихри едно морално провалено управление и корупция. По думите му вихри се управление, което подкопава устоите на правовата държава и спира на практика развитието й.
Дебатът и гласуването в европарламента развенча друга теория - че управляващите са лицето на България пред Европа, което среща всеобхватно одобрение, посочи държавният глава.

 

Държавата трябва да се ангажира със структурирането на водещи университети, които да дават гарантирано качество като човешки продукт. Нужни са повече държавни вложения в развитието на научно-изследователската и развойна дейност, където частният бизнес у нас е по-голям вложител. Това заяви пред още пред студентите Радев, цитиран от "Дарик".

 

„Не можем да постигнем социално и икономическо сближаване само с тази структура на еврофондове, наливани основно в инфраструктура и други обществени дейности. Необходима е научна и образователна инфраструктура и програми”, изтъкна държавният глава. По думите му държавата трябва да създава справедливи, прозрачни и предвидими условия за развитие на бизнес, много по-малка административна тежест и ограничаване максимално на лобистките закони.  

 

„Ако създадем много по-добри инвестиционни условия, тогава тук ще има много повече инвеститори, вашият град ще има много по-големи перспективи, не само основно аутсорсинг, много по-устойчиви икономически решения, и то с внедряване на високи технологии, така че да бъде едновременно интересно за младите хора и високо платено”, отбеляза Румен Радев пред варненските студенти. Той подчерта, че без дигитализация вече нито една наука не може да се развива.

 

Много европейски държави вече работят за икономиката на бъдещето. Наскоро Германия прие своята национална индустриална стратегия, в която фокусът не е толкова върху индустриализацията, а  върху иновативно образование, наука, технологии и иновации.

 

„България ще се задоволи с амбицията да пренася газ и да бъде колектор на тол такси от магистрали. Има огромна разлика и ние трябва час по-скоро да я проумеем и да тръгнем по другия път”, отбеляза още президентът в лекцията си пред студентите по икономика. 

 

При посещението си във Варна президентът бе посрещнат от група хора, скандиращи "Оставка", а след лекцията-от симпатизанти, които го аплодираха.

 

ВИДЕО от изявлението на президента

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна