IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
08:10 | 10 октомври 2020
Обновен: 02:32 | 25 април 2024

10 октомври - Световен ден на психичното здраве и Европейски ден на донорството и трансплантацията

Днес имен ден празнуват всички с имената Филип, Филипа, Филчо, Фильо, и техните производни

По материала работи: Слав Велев
10 октомври - Световен ден на психичното здраве и Европейски ден на донорството и трансплантацията

10 октомври е ден натоварен с изключително много символика.

 

Днес имен ден празнуват всички с имената Филип, Филипа, Филчо, Фильо, и техните производни. От старогръцки името означава „любител на коне“. Честит празник!
 

10 октомври е определен за Световен ден на психичното здраве

 

В тази връзка днес стартира информационната кампания „Живей, не страдай“, в подкрепа на хората с психични заболявания. Подкрепящи кауза са Фондация Глобална инициатива в психиатрията, Фондация Светът на Мария, Световната здравна организация – България, Националния център по обществено здраве и анализи, Портал на пациента и актьорът Любомир Ковачев, познато лице от театралната сцена и популярни български сериали.

 

Тази година в глобален план Световният ден за психично здраве ще премине под мотото „Психично здраве за всички“. По статистика на СЗО близо един милиард души по света имат психично разстройство и всеки може да бъде засегнат. Депресията е една от водещите причини за заболявания и увреждания сред подрастващите и възрастните. Един от пет човек развива на различен етап от своя живот психично заболяване. Хората с тежки психични разстройства, като шизофрения, умират 10-20 години по-рано от общото население. Шизофренията е сред водещите причини за изгубен живот поради инвалидност, според СЗО. Самоубийствата отнемат живота на близо 800 000 души всяка година. Това прави един човек на всеки 40 секунди и е втората водеща причина за смърт при младите хора на възраст 15-29 години. Доц. Михаил Околийски, експерт от офиса на СЗО в България споделя: „Голямата необходимост да се говори открито за проблемите на психичното здраве и участието в информационни кампании се основават на разбирането ни, че макар темата да става все по-популярна в България и по света през последните години, тази област все още не е получила съизмерима инвестиция.“

 

В началото на месец октомври тази година е публикувана Национална стратегия за психично здраве (2020 – 2030 г.). Статистиката за ситуацията в България сочи , че пациентите с шизофренни заболявания, и под наблюдение, са 25 849. От тази група между 10% и 15% (2 500 – 3 000 лица) се нуждаят от подкрепа в общността. От тях 1 000 са настанени в институции за дългосрочни грижи, а около 230 пребивават дългосрочно в държавните психиатрични болници.

 

„Българската психиатрия има едновековни традиции и заслужава подобаващо отношение от страна на обществото и държавата. Нека в 21 век да построим една модерна система на психиатрично обслужване основана на хуманизъм, толерантност и грижа за хората с психични разстройства в България”, сподели с надежда доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи. Той допълни, че експертният потенциал на НЦОЗА активно е участвал в разработването на Национална стратегия за психично здраве на гражданите на Република България 2020–2030 г. Стратегията дава визия за модерно психиатрично обслужване. Сред основните й стратегически цели са намаляването на заболеваемостта, болестността и смъртността от психични разстройства; деинституционализация на психиатричните услуги; създаване на мрежа от услуги за комплексно обслужване на хората с тежка психична болест. Стратегията предвижда през 2021 г. да бъде направена оценка на потребностите на населението от психичноздравни услуги и те да бъдат предоставени на териториално ниво. Ще бъде въведена единна методика за оценка на качеството – както на стационарното и амбулаторно лечение, така и на психичноздравните услуги в общността (дневни центрове, защитени жилища и др.).

 

10 октомври - Европейски ден на донорството и трансплантацията

 

 

По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията седем български града ще осветят свои емблематични места. Днес след 19.00 ч., в зелено - цветът на донорството и трансплантацията, ще бъдат осветени Националният дворец на културата в София, Щабът на Военноморските сили във Варна, фонтанът на пл. „Стефан Стамболов“ и сградата на общината в Пловдив, Параклисът мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в Плевен, крепостта „Царевец“ във Велико Търново и сградите на общини Русе и Бургас, съобщиха от здравното министерство.

 

Целта на отбелязването на този ден е да се насърчи обществения дебат и да се повиши осведомеността за донорството на органи, тъкани и клетки като начин за подобряване и спасяване на човешкия живот. Европейският ден на донорството и трансплантацията е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на медицинските специалисти по донорство и трансплантация, които помагат да се спасят животи и да се подобри качеството на живот на много хора.

 

Тази година, заради пандемичната ситуация, която засяга всички страни по света, и несигурността, свързана с организирането на големи публични събития през следващите месеци, Съветът на Европа препоръчва отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията да се провежда предимно онлайн. Ето защо събитията, които организира Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, са на открито и при спазване на противоепидемичните мерки.

 

В периода 12 – 16 октомври като инициатива по Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България 2019 - 2023 г., доброволци на Български младежки Червен кръст ще раздават информационни материали за донорството и трансплантацията в десет български града.
 

На 14 октомври, от 12.00 часа, в южната част на парковото пространство на Националния дворец на културата ще бъдат засадени 202 рози – колкото са донорите на органи в България. Създаването на розовата градина в центъра на столицата е израз на признателността и почитта към донорите и техните семейства.

 

На 17 октомври, от 12.00 часа, в откритото пространство на „Атриум“ в Националната галерия, пл. „Св. Александър Невски“, близки на донори, трансплантирани пациенти, лекари и представители на медиите ще създадат заедно 3D сърце - солидарен акт в подкрепа на донорството и трансплантацията.

 

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказва благодарност към своите партньори: Български Червен кръст, Национален дворец на културата, Национална галерия, Столична община и общини Варна, Пловдив, Плевен, Велико Търново, Русе и Бургас за оказаните подкрепа и съдействие в организирането на събитията по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията.


10 октомври е обявен за световен ден срещу смъртното наказание

 

По този повод през 2003 г. Европейската комисия излиза с декларация, в която призовава да бъде прекратено прилагането на смъртното наказание „при всички обстоятелства" и във всички страни.
 

60% от световното население живее в държави, в които се изпълнява смъртно наказание, и това включва четирите страни с най-голямо население (Китай, Индия, Съединените американски щати и Индонезия). През 2008 година тези държави гласуват против препоръчителната резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации за мораториум на прилагането на смъртно наказание.
 

10 октомври е и Ден на архивиста

 

На 10 октомври своя професионален празник отбелязват архивистите. Денят на архивиста започва де се чества като професионален празник от 60-те години на XX век след приемането на България за член на Международния съвет на архивите. По този повод на датата 10 октомври се провежда Ден на отворените врати във всички архиви в страната, включително и варненския такъв. А ако искате да видите първата снимка, правена някога на територията на България, може да се разходите до Шумен, в чиито местен архив се пази въпросният фотос, който изобразява първия български оркестър.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна