IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
12:30 | 13 октомври 2020
Обновен: 12:45 | 23 април 2024

100 тона дрехи събраха в контейнерите във Варна

Специалните съдове за употребяван текстил в града недостигат

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Черно море АРХИВ

100 тона ненужни дрехи са събрани в контейнерите за употребяван текстил  във Варна за изминалите 9 месеца на тази година. Това съобщиха за Дарик от БЧК-Варна, които в партньорство с частна фирма осъществяват кампанията.

 

Съдовете за текстил бяха поставени през януари миналата година в различни точки на града. Още тогава в рамките на три дни бяха събрани 500 кг дрехи.

 

Най-много дрехи варненци оставят в контейнерите на бул.”Чаталджа”, на ул.”Подвис”, на Колхозния пазар  и на паркинга на Мол Варна, уточни Милена Сиракова, директор на Областния съвет на БЧК-Варна.

 

Няма вандалски посегателства върху контейнерите. Те са така направени, че веднъж поставени вътре, дрехите не могат да се вадят от гражданите. 

 

Интересът на варненци към кампанията продължава да расте. Има запитвания от няколко варненски квартала, както и от други градове в областта, за поставяне на още от специалните контейнери. Има планове за поставяне на още контейнери, разкри Сиракова. 

 

Към днешна дата контейнерите във Варна са 29, разположени на 15 места в морската столица. Позиционирани са основно в района на супермаркети и общински пазари, показва справка в сайта на БЧК. 

 

Изискването към текстилните изделия - дрехи, домашен текстил, чанти и други аксесоари, е да бъдат в годно за употреба състояние и да са прилежно опаковани в торбичка. За обработването на дрехите се грижи фирма с дългогодишен опит в тази сфера, с която има подписан договор.

 

Контейнерите дават възможност на всеки, който желае да дари стари, но годни за употреба дрехи, да го направи по всяко време и по удобен начин. Инициативата е по подобие на отдавна съществуващ модел в Западна Европа. Контейнерите за текстил са част от мащабна национална кампания за популяризиране на система за ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти от населението. 

 

Събраните продукти периодично се извозват до специализирана фабрика за сортиране, където при необходимост се преработват или се подготвят за повторно оползотворяване. С тези, които са годни за употреба, се попълва създадения кризисен резерв за подпомагане от БЧК на пострадали при бедствия, аварии и кризи. Друга част от текстилните изделия, които са годни за използване отново като дрехи, се изнасят предимно за страни от Третия свят в Африка, Централна Америка, Близкия Изток и др.

 

Останалите изделия, които не са годни за употреба по първоначалното им предназначение, се преработват и рециклират в България или фабрики в други държави, като от тях се създават продукти като почистващи кърпи, тапицерии за автомобилната промишленост, топлоизолации и много други продукти, произвеждани от рециклиран текстил. 

Коментари

Новини Варна