IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
09:11 | 15 октомври 2020
Обновен: 23:53 | 10 април 2024

Българите на минимална заплата без данъци. Ще се случи ли?

Предложението е внесено в парламента за обсъждане

По материала работи: Ставри Таргов
Българите на минимална заплата без данъци. Ще се случи ли?

Хората, които работят на минимална заплата да не плащат данък върху доходите, предлагат депутати от БСП. Те са внесли в парламента предложение за промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

 

Идеята е гражданите да ползват данъчното облекчение, ако получават само доходи от заплати - т.е., нямат доходи от наеми, граждански договори, хонорари, не са изкарали пари като еднолични търговци или хора със свободни професии.

 

Освен това, за да не плащат данък върху доходите, получените от хората пари от заплати трябва да са до 12 месечни минимални заплати, предлагат депутатите.

 

Това означава, че дори човек да получава малко повече от минималната заплата, пак ще може да ползва облекчението, ако няколко месеца през годината не работи.

 

При определянето дали човек работи на минимална заплата да не се броят добавките за стаж, предлагат още депутатите.

 

Освен това за ползване на облекчението няма да се отчитат необлагаемите доходи като например от хазарт, както и получените доходи от лихви и обезщетения, съобщава "Труд".
 

Коментари

Новини Варна