IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
08:30 | 19 октомври 2020
Обновен: 13:34 | 24 март 2024

Аптеките чакат днес 70 хил. ваксини срещу грип. Ще стигнат ли?

Световна коронакриза – над 40 млн. заразени, над 1 млн. починали

По материала работи: Ставри Таргов
Аптеките чакат днес 70 хил. ваксини срещу грип. Ще стигнат ли?

Общо 70 000 противогрипи ваксини трябва да пристигнат в страната ни утре (понеделник). Това съобщи пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

 

Той поясни, че за първи път има списъци за закупуване на ваксина. Това е предизвикано от огромното желание и дефицит. По-високи цени няма да има, категоричен е Костов.

 

По думите му в аптечната мрежа няма недостиг на витамини. Системата е много по-подготвена в сравнение с месец март.

 

Сега има увеличено търсене на продукти за имунната система, добави председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

 

Достатъчно са предпазните средства в аптеките, увери още Костов, като допълни, че в последните дни се забелязва ръст в търсенето на маски, съобщава "Стандарт".

 

Коронавирусът продължава да се разпространява по света с почти 40 милиона заразени в 189 държави и над един милион смъртни случаи. Редица европейски страни затегнаха ограниченията за да се овладее епидемията.

 

В Париж и още осем други френски града от снощи влезе в сила вечерен час. Във Франция и Италия бяха регистрирани рекореден брой новозаразени вчера. В Рим се очаква премиерът Джузепе Конте да обяви нови ограничения.

 

Предполага се, че те ще засегнат фитнесите, обществените басейни и аматьорските спортни събития. Правителството на Апенините одобри също така нов пакет стимули за бюджета догодина в помощ на икономическото възстановяване след рецесията заради пандемията на стойност 40 милиарда евро.

 

В Швейцария наложиха забрана за събиране на едно място на над 15 души и направиха носенето на маска на закрито и в обществения транспорт.

 

В Словакия бяха оповестени планове за безплатно тестване за Covid-19 на всеки човек над 10 години, но не е ясно дали ще е задължително или доброволно.

 

Германският канцлер Ангела Меркел призова хората да останат вкъщи на фона на нарастващите случаи на заболели.
В Испания смъртността между юли и октомври спрямо миналата година е нараснала с 11 000 души, писа Ел Паис.

 

В Ирландия, която също отчете рекорд, ще влязат в сила нова по-строги ограничения от утре. Нидерландското кралско семейство пък беше остро критикувано заради пътуване в Гърция, въпреки призива на правителството пътувания д асе осъществяват в краен случай и налагането на частична блокада.

 

Новият коронавирус остава активен върху човешка кожа до 9 часа, сочи изследване на японски учени. За сравнение патогенът, който причинява грипа издържа до максимум 2 часа.

 

Молекулите и на двата вируса се разпадат в рамките на 15 секунди от прилагане на етанол, който се съдържа в дезинфектантите за ръце. Затова миенето на ръцете продължава да е най-ефективната предпазна мярка срещу заразяване с Covid-19, отбелязват учените.

 

Междувременно, последните данни на УНИЦЕФ показват, че около 3 милиарда души или 40% от населението на света нямат условия да поддържат елементарна хигиена на ръцете си у дома, съобщава "Монитор".

Коментари

Новини Варна