IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Избрано
10:15 | 22 октомври 2020
Обновен: 15:43 | 15 април 2024

Проф. Ангелов: Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията от COVID-19 в нашата страна

Вкарват студентите по медицина в битката с коронавируса

По материала работи: Слав Велев
Проф. Ангелов: Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията от COVID-19 в нашата страна

Пада възрастта на починалите пациенти с доказана коронавирусна инфекция. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в четъртък. Припомняме, че рекордните 29 души починаха у нас от COVID-19 само за последните 24 часа.

 

Заразените медици са общо 1727, от тях 590 активни, 74 са в болница, а 3-ма в интензивни структури.

 

Най-големият проблем, пред който сме изправени, е свързан с медиците на първа линия. Имаме сериозен недосдтиг по отношение на техния физически капацитет. Те са изморени, голяма част са заразени, има болни и в реанимация. Решението го виждаме в участието на лекарите от извънболничната помощ и по-специално специалистите в ДКЦ-тата, коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов.

 

Ще настоявам кметовете в общини със сериозен недостиг на специалисти да направят срещи с лекарите от извънболничната помощ, да намерят начин да ги назначат в болниците, за да помогнат на своите колеги и да получат възнаграждение. Ще проведем срещи с ректорите на медицински университети, за да може студентите да помогнат в болниците с ковид и това да се счита за техен стаж.

 

Днес в 3 часа ще имаме среща с българската Асоциация на заведенията, за да търсим решение, каза още здравният министър.

 

Най-засегнатите градове с препълнени болници са:

 

София 

Пловдив

Благоевград

Бургас

Шумен

 

29 са починалите с ковид през изминалото денонощие, прави впечатление, че сред тях има по-млади. За мъж на 40 г. няма информация за съпътстващи заболявания. 

 

Черно море

 

Още по темата:

 

Варна е на трето място в класацията със 77 нови случая

Коментари

Новини Варна