IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
14:22 | 22 август 2015
Обновен: 22:11 | 23 април 2024

Драстичен скок на акцизите за горивата за отопление

Това предвижда проектозакон на финансовото министерство.

По материала работи: Златина Добрева
Драстичен скок на акцизите за горивата за отопление

Драстичен скок на акцизите за горивата за отопление. Това предвижда проектозакон на финансовото министерство. Целта е да се пресекат злоупотребите, при които горива за отопление се използват в транспорта. 

 
Промени в закона предвиждат над десет пъти повишение на акциза за нафтата за бита и керосина. Пропан бутанът например, който досега не беше облаган, вече ще е с акциз от 340 лева за 1000 литра. При газьола скокът ще е също значителен - от 50 лева, акцизът ще стигне 645лева за 1000 литра.  

 
Плановете за увеличение на акцизите, а от там вероятно и на цените за потребителите, не изненада 65-годишната Теменужка от Монтана. Жената вече няколко години залага на дървата за топла и евтина зима. 

 
Тези, които предлагат дърва за огрев, отчитат поскъпване за кубик от близо 10 лева. Но дори и те усещат отлив на клиенти.
 

"Купуват предимно по един два кубика, максимум три и след един два месеца съберат пак пари и вземат още малко, иначе на цяла заявка да вземат до 10 кубика е много трудно", споделя Мирослав Цветанов, продавач на дърва за огрев.

 
Лошата новина за Теменужка е, че се очаква ново поскъпване и на дървата за огрев, информира Нова.

 
А за тези, които се отопляват на  пропан-бутан, нафта или керосин, все още не е ясно кога и с колко ще се вдигнат цените. Промените на акцизите трябва да бъдат одобрени окончателно от парламента. 

Коментари

Новини Варна