IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
12:47 | 1 ноември 2015
Обновен: 02:38 | 29 април 2024

Варненци се събраха за празник по случай Денят на народните будители (СНИМКИ)

Много деца и варненци се събраха на Алеята на Възрожденците в Морската градина

По материала работи: Борис Проданов
Варненци се събраха за празник по случай Денят на народните будители (СНИМКИ)

С поклонение, благодарствен молебен (отслужен от Варненския и Великопреславски митрополи Йоан) и полагане на венци с военен ритуал пред паметника на Паисий Хилендарски на Алеята на Възрожденците в Морската градина, Варна отбеляза днешния Ден на народните будители.

Честването се проведе от 11 ч. Организатори на проявата са Община Варна, Военноморските сили на Република България и Варненска и Великопреславска митрополия.

Сред гостите бяха областният управител Стоян Пасев, зам.-кметовете на община Варна Пейчо Пейчев и Тодор Иванов, представители на ВМС и МВР, на общинските и областните администрации, много варненци, сред които огромен брой деца - ученици от варненски училища.

Денят е посветен на българските просветители, книжовници и революционери, които със своя живот и дейност през вековете са допринесли за възраждането на българския национален дух.

Потомка на българския революционер и писател Захари Стоянов - Тоня Борисова, се включи в честването на Деня на народните будители във Варна, по покана на дирекция "Култура и духовно развитие" в Община Варна. Тържеството се проведе край паметника на Паисий Хилендарски в Морската градина, където Тоня Борисова изнесе слово за историческата памет на България.

По традиция Община Варна подреди изложба "Варненските народни будители" на Алеята на Възрожденците.

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна