IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
10:19 | 5 декември 2015
Обновен: 01:21 | 3 май 2024

Честваме 171 години от рождението на националния герой капитан Петко войвода

С факелно шествие и рок концерт Варна ще чества рождението на капитан Петко войвода

По материала работи: Юлиян Атанасов
Честваме 171 години от рождението на националния герой капитан Петко войвода

С факелно шествие и рок концерт Варна ще чества 171 години от рождението на националния герой капитан Петко войвода. Шествието ще започне в 20 часа днес -5 декември от сградата на Община Варна, ще се придвижи по булевард "Мария Луиза" и "Владислав Варненчик". Крайната точка е паметникът на капитан Петко, в градинката до бившето зимно кино "Тракия". Преди това, от 18.30 часа в зала "Пленарна" на Община Варна ще бъде прожектиран късометражен филм с неизвестни факти за живота на именития българин.От 22:00 часа започва концерт с участието на рок-група "Епизод" в клуб "Усмивка", който се намира на цирковата площадка.

 

Повече подробности на фейсбук страницата на организаторите СНЦ "Възрожденци-Варна".

Петко Кирков (Каракирков, Киряков) Калоянов, по-известен като Капитан Петко войвода, е български хайдушки войвода и революционер, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България, защитник на Родопите, борил се за свободата на потиснатите в Османска Турция.

Петко войвода се жени два пъти: първият за Елена, гъркиня от Енос или Кешан, от която има син и може би дъщеря, с която живеят в Ипсала, докато излиза хайдутин, а вторият – за Рада Кравкова от Казанлък, с която живеят, след като се установява във Варна и по време на интернирането му от стамболовистите в Трявна.

Капитан Петко войвода умира на 7 февруари 1900 година и е погребан във Варна. Признателното гражданство му е издигнало паметник  на площад "Тракия" пред сградата на тракийските дружества.

Коментари

Новини Варна