IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
13:06 | 13 август 2016
Обновен: 17:47 | 29 април 2024

Небето над Аспарухово пъстрее от хвърчила (СНИМКИ)

Започна Фестивал на хвърчилата – Варна

По материала работи: Юлиян Атанасов
снимка: Ели Маринова

Огромен кон, тигър и мечок се виждат отдалеч за приближаващите плажа на Аспарухово. От 10 ч. сутринта десетки хвърчила литнаха в небето, за да изпъстрят с настроение съботния ден. Много семейства се събраха, за да се включат заедно с децата си в станалия вече традиция празник. На 13 и 14 август, за четвърта поредна година се провежда Фестивал на хвърчилата – Варна с изключителната подкрепа на Община Варна чрез фонд “Култура“. Събитието подготвя празненствата по случай Деня на Варна – 15 август, когато градът привлича многобройни гости от страната и чужбина.

 

Фестивалът е международен – оригинални модели хвърчила собствена изработка ще демонстрират участници от България, Турция, Холандия, Украйна, Румъния и др. Освен парад на хвърчилата, програмата включва конкурс за най-атрактивен модел, обучение на спортни хвърчила и авиомодели, както и състезание с различни летящи предмети” – разкрива Юри Георгиев, организатор на фестивала. Група „Чайка” от Турция с нестандартните си въздушни упрявляеми решения, ръчно рисуваните холандски хвърчила, акробатичните спортни летящи модели от Одеса са едни от най-големите атракции тази година, споделиха организаторите. Над 100 са обемните хвърчила, които ще видят варненци и гостите на града, ще има пърформанси, специална сцена, състезания за най-високо вдигнати екземпляри. 

 

Съпътстващата програма на фестивала също е богата – представления на детски танцови и театрални състави от Варна и района, мини-концерти на известни наши поп изпълнители, работилници и арт ателиета, приятна музика и много други забавления. В рамките на фестивала ще се проведе и фотографски пленер за репортажна фотография “Въздушни чудеса - Варна 2016“. Участниците в този пленер ще имат възможността да снимат събитията по време на фестивала, и най-вече демонстрациите на международните клубове, които ще покажат майсторките си умения в управлението на огромни пъстри ръчно изработени хвърчила.

 

Селектирани снимки от пленера ще се включат в пътуваща изложба “Международен фестивал на хвърчилата – Варна 2016”, която ще бъде показвана в различни градове. Основен организатор на фестивала е Клуб „Асто – Въздушни чудеса“. Ще бъде построена стена на желанията, на която всеки може да напише своето. След това ще се сложат в огромно хвърчило, което ще ги разсее високо в небето по пътя към сбъдването им. Едно от хвърчилата ще пусне хиляди бонбони.

Ели Маринова

Снимки: авторът

 

Коментари

Новини Варна