IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
15:49 | 30 август 2016
Обновен: 01:55 | 11 май 2025

Имитации на оцет ни развалят туршиите

Продължителната термична обработка на зеленчуците е задължителна, за да унищожите спорите на бацилите, съветват специалистите

По материала работи: Борис Проданов
Имитации на оцет ни развалят туршиите

Туршиите за зимата трябва да се приготвят само с истински оцет, който е минал през контрола на БАХБ. На пазара има много имитации и производни, които се използват като овкусители. Най-лесно потребителят може да се ориентира по етикета, съветва д-р Златина Димова, шеф на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Варна. Ако на него пише оцетен продукт, кисел продукт, кисела подправка, това не е оцет, обясни д-р Димова. Трябва да се чете внимателно и надписа за състава на стоката. Ако в него е посочено, че става дума за винена или ябълкова киселина, без добавки и овкусители, значи, че това е оцет, обясни шефката на ОДБХ – Варна. 

 

В отговор на читателски запитвания тя коментира и въпроса с безопасността за здравето на приготвената в домашни условия зимнина. Традицията да се консервират плодове, зеленчуци, както и меса не е само българска, но и балканска. Човек сам преценява дали това да стане в домашни или производствени условия. Най-важна е продължителната термична обработка, ако зимнината се приготвя вкъщи или пред блока. От значение са също капачката и начинът на затваряне. В производствени условия варенето се извършва в автоклави, които отчитат температурата, налягането в съда, продължителността на обработката и други. Така консервираният продукт е сигурен и има гаранция за безопасност. Но в домашни условия хората трябва да бъдат по-прецизни при затварянето в буркани на плодове и особено на зеленчуци, които съдържат спори на бацили. Точно заради тях е нужна продължителна термична обработка. Иначе спорите оцеляват и могат да бъдат заплаха за здравето ни, обобщи д-р Златина Димова.   

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

Още по темата: Експерти: До 500 милиграма нитрати дневно не вредят

Коментари

Новини Варна