IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
05:49 | 17 май 2014
Обновен: 03:56 | 24 март 2024

Съдът отхвърли претенциите на „Транстриумф” към „Градски транспорт”

Съдът отхвърли претенциите на „Транстриумф” към „Градски транспорт”

По материала работи: manager
Съдът отхвърли претенциите на „Транстриумф” към „Градски транспорт”

Арбитражният съд при БТПП (Българска търговско промишлена палата) отхвърли изцяло, като неоснователни претенциите на „Транстриумф холдинг” АД към „Градски транспорт” ЕАД относно неустойката в размер на 1,5 млн. евро заради провалената сделка между превозвачите. С решението на Арбитражния съд от 17 април 2014 г. се сложи край на дългата съдебна сага в резултат от сключения през 2011 г. предварителен договор между общинския и частния превозвач. По силата на контракта, за чието съдържание Общинският съвет не бе уведомен, „Градски транспорт” ЕАД трябваше да изкупи акциите от капитала на „Транстриумф холдинг” АД. Нито една банка не се съгласи да финансира сделката на стойност 9,7 млн. евро, дори и след като община Варна пое ангажимент да осигури обезпечение по евентуалния кредит. Общинският съвет спря продажбата, след като се наложи няколко пъти да изисква предварителния договор, а впоследствие се установи, че той предвижда при провал на сделката „Градски транспорт” ЕАД да изплати на „Транстриумф холдинг” АД неустойка в размер на 1,5 млн. евро. До сключване на окончателен договор не се стигна, но частният превозвач предяви претенции за неустойката.

„Решението на Арбитражния съд доказва, че сключеният предварителен договор между превозвачите е бил неизгоден. Прекратявайки сделката, Общинският съвет е защитил интересите на варненци и на общинското дружество”, коментира председателят на варненския местен парламент Иван Луков. 

„Справедливостта възтържествува. Изходът от съдебната сага потвърждава, че „Градски транспорт” е бил коректен контрагент, който е изпълнил всички ангажименти по предварителния договор”, заяви по повод решението на Арбитражния съд Максим Тодоров, председател на Съвета на директорите на „Градски транспорт” ЕАД.

Черно море

Коментари

Новини Варна