IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
09:09 | 8 май 2014
Обновен: 10:20 | 16 април 2024

Бизнесът: Губим пари от многото почивни дни

Бизнесът: Губим пари от многото почивни дни

По материала работи: Златина Добрева
Бизнесът: Губим пари от многото почивни дни

Многото почивни дни от 1 до 6 май доведоха до загуби за бизнеса. Това разкри пред „Черно море“ председателят на Варненската търговско-индустриална камара Иван Табаков.
Не мога да кажа точно на каква сума възлизат загубите, не са правени подобни разчети, но със сигурност, когато фирмите и предприятията не работят, собствениците губят пари, добави Иван Табаков.
Според него честите прекъсвания на работния процес също вредят на бизнеса. Така например аз не знам през този месец май колко и дали изобщо ще се работи, дали има и 20 работни дни? Твърде много са почивките, обясни Табаков.
Той разкритикува и системата на отработване, която функционира в страната ни. Не е ефективно да се отработва, защото през въпросните дни реално също не се работи. Служителите и работниците се явяват формално на местата си, често се трудят само до обяд, каза Иван Табаков.
Той алармира, че страната ни е на едно от последните места по производителност на труда. За да има и почивки, и ефективност, е необходимо тези дни, които остават за работа, да се запълват адекватно и там да се покачва производителността, твърди Иван Табаков. Той е категоричен, че почивните дни също са важни и е добре хората да могат да ги ползват.
Припомняме, че преди дни бизнесмени от страната алармираха пред национални медии, че очакват огромни загуби заради дългата почивка покрай 1 май и Гергьовден.
Според груби изчисления на експерти част от загубите на бизнеса могат да достигнат до 300 милиона лева за ден!
Ако работодателят иска да не се почива по празниците, той е длъжен да плаща извънреден труд. Така за някои фирми се оказва, че е по-изгодно да почиват 6 празнични дни, вместо да работят и да плащат двойно на хората си, каза за „Черно море“ счетоводител.
Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна