IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Избрано
13:59 | 1 юни 2014
Обновен: 18:57 | 23 април 2024

"Южен поток" зависи от позицията на Русия спрямо Украйна

"Южен поток" зависи от позицията на Русия спрямо Украйна

По материала работи: Златина Добрева
"Южен поток" зависи от позицията  на Русия спрямо Украйна



Перспективите на проекта "Южен поток" зависят от позицията на Русия за Украйна. Това заявява в публикувано вчера интервю за германския в. "Фракфуртер алгемайне цайтунг" еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, съобщи ИТАР-ТАСС.
Според Йотингер осъществяването на проекта се бави, тъй като Русия, първо, "не приема европейските указания" в енергийната сфера, и второ, "кризата в Украйна се отразява на всичко". "Ще продължим преговорите, ако руските ни партньори се върнат към нормите на международното право и проявят готовност за конструктивно сътрудничество въз основа на нашето енергийно право", казва той.
"Южен поток" е глобален инфраструктурен проект на руския "Газпром" за изграждане на газопровод с капацитет 63 милиарда куб. метра през акваторията на Черно море към Южна и Централна Европа. Москва се стреми чрез него да диверсифицира маршрутите за износ на природен газ, избягвайки рисковете, свързани с транзита. Европейската комисия обаче се опасява, че проектът съществено ще разшири влиянието на Русия в Европа и ще възпрепятства строежа на конкурентния европейски газопроводен проект за "южен коридор", който да свърже Европа с Централна Азия, заобикаляйки Русия.
Миналата есен Европейската комисия започна антимонополно разследване срещу "Южен поток", тъй като според оценката й проектът е в разрез с нормите на "третия енергиен пакет" на ЕС.
Споразуменията на Москва с европейските страни, участващи в проекта, обаче са подписани, още преди да влезе в сила "третият пакет", посочва руската агенция, цитирана от БТА.
Европейската комисия (ЕК) не може да спре реализацията на проекта "Южен поток", през декември 2015 г. първите количества газ по морския участък ще постъпят в България, съобщи малко по-рано шефът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от РИА Новости.
„Европейската комисия не може да спре строителството, на нас никой не може да ни забрани да строим. И нашият отговор е много прост. През декември 2015 г., през декември следващата година, първият газ по морската тръба през Черно море ще тръгне към България, ще тръгне към Европейския съюз“, заяви Милер в програмата „Новини в събота със Сергей Брильов“.
Освен това шефът на "Газпром" е потвърдил, че представители на Гърция са се обърнали с молба за изграждането на разклонение от "Южен поток" към тяхната страна.
Преди дни председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу информира българския премиер Пламен Орешарски, че Брюксел ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”. Барозу посочи, че някои от споразуменията за газопровода, които са били сключени или се договарят, противоречат на европейските правила.~

Коментари

Новини Варна