IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Избрано
07:25 | 8 юни 2014
Обновен: 11:42 | 3 май 2024

Орешарски представи част от отчета си

Орешарски представи част от отчета си

По материала работи: Златина Добрева
Орешарски представи част от отчета си

Въпреки че премиерът Пламен Орешарски не успя да представи изпълнението на програмата, набелязана от кабинета в различни области в петък пред депутатите, част от отчета беше качена на страницата на Министерски съвет.

Сред силните страни в работата си, кабинетът „Орешарски" изброява мерки, които стабилизирали икономиката, стартирането на „най-амбициозната антикорупционна реформа", както и възстановяването на ДДС на бизнеса.
Министерският съвет вече е приел отчета за изпълнението на управленската си програма „Държавност, развитие, справедливост - икономически и социални приоритети на правителството на Република България". Той обхваща резултатите от дейността на кабинета през първата година от мандата му.
В доклада се припомня, че правителството поело управлението на 29 май 2013 г. в условията на дълбока политическа криза, „икономическа депресия и задълбочаващо се разделение в обществото".
„Резултатите от първата година на управленския мандат са свързани с реализирането на политики, програми и мерки, които имат стабилизиращ ефект и не предизвикват допълнителна неустойчивост в крехкото икономическо и социално равновесие", се посочва в доклада.
Кабинетът „Орешарски" отчита като успех за първата си година управление още намаляването на административната тежест за бизнеса, антикорупционна реформа по отношение на обществените поръчки, стартирането на процес за балансирането на енергийната сфера, както и ограничаване на подслушването.
„Изпълнението на икономическата и социалната програма на кабинета доведе до ускоряване ръста на БВП, като от -0,1% той се увеличи до 1,1% през третото тримесечие и достигна 1,6% в края на 2013 г. За цялата 2013 г. ръстът на БВП е 0,9 на сто. За първото тримесечие на 2014 г. е отчетен ръст на БВП от 1,2%", пише още в отчета на правителството.
Равнището на безработица за първото тримесечие на 2014 г. е 13% и е намаляла с 0,8 процентни пункта спрямо същия период на миналата година (13,8%).

Коментари

Новини Варна