IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
05:19 | 9 юни 2014
Обновен: 19:01 | 23 април 2024

Барозу: Помирението между палестинците трябва да се поддържа

Барозу: Помирението между палестинците трябва да се поддържа

По материала работи: Златина Добрева
Барозу: Помирението между палестинците трябва да се поддържа

Помирението между палестинците трябва да бъде поддържано, ако новото правителство на националното единство спазва принципа на ненасилие, призова председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от Франс прес.

Съставен от независими личности, но подкрепен от ислямисткото движение Хамас, което не признава Израел, палестинският консенсусен кабинет положи клетва преди седмица. Той бе приет благосклонно от международната общност, но отхвърлен от Израел, който в отговор преустанови мирните преговори с палестинската автономна власт и обяви планове за построяване на нови жилища в еврейските селища на окупирания Западен бряг на река Йордан.
"В интерес на едно бъдещо мирно споразумение (между Израел и палестинците) и на едно легитимно и представително (палестинско правителство), помирението между палестинците трябва да бъде поддържано", призова Барозу на конференция по въпросите на сигурността в централния крайбрежен израелския град Херцлия. Той обаче постави на новия палестински кабинет три условия, които е необходимо да спазва: неприбягване към насилие, стремеж към разрешаване на израелско-палестинския конфликт на основата на съвместното съществуване на две държави и уреждане на конфликта по мирен път чрез приемане на предишните споразумения и признаване на държавата Израел.
Барозу призова Израел и палестинците да намерят политическия кураж да заложат на мира. "Статуквото може да изглежда политически по-сигурно в краткосрочен план, но не може да даде резултат в дългосрочен", подчерта той.

Коментари

Новини Варна