IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
05:00 | 12 юни 2014
Обновен: 18:59 | 23 април 2024

От днес светът е футбол

От днес светът е футбол

По материала работи: Златина Добрева
От днес светът е футбол

Днес се открива най-атрактивното и очаквано спортно събитие на годината – Световното първенство по футбол. Първият мач е между домакина Бразилия и Хърватия и ще се играе в най-големия град в страната Сао Пауло. Японският съдия Юичи Нишимура ще даде първия съдийски сигнал.
Сигурността на първенството е на най-високо ниво. Над 100 000 полицаи ще се грижат за реда в 12-те града-домакини на Мондиала. Отделно са мобилизирани близо 60 000 военни. Основните опасения на организаторите са свързани с ескалация на масовите граждански протести срещу високата цена на световното първенство.
Мондиалът в Бразилия влезе в историята като най-скъпото световно първенство – подготовката му струва 11 милиарда долара. Затова и страната от месеци се тресе от стачки и протести.
След първоначалната стачка от 5 дни, която предизвика хаос в бразилската икономическа столица с 20 милиона жители, служителите на метрото в Сао Пауло гласуваха за прекъсване на протестите, въпреки непреклонността на властите пред исканията им за връщането на работа на 42-ма стачкуващи служители, които бяха уволнени.
Ако гражданското неподчинение беше продължило, нямаше да има никакъв начин десетките хиляди футболни фенове да се придвижват из мегаполиса.

Голямото откриване ще бъде тази вечер от 21 часа (българско време), а в шоуто ще участват около 600 души, които ще са част от специална хореография.
На стадиона в Сао Пауло пък ще бъдат около 60 000 плюс още около 1 милиард по целия свят пред телевизорите.
Откриването трябва да приключи с изпълнение на официалния химн на Мондиала - "Ние сме едно", в изпълнение на Питбул, Клаудия Лейте и Дженифър Лопес. Шоуто, което ще продължи 25 минути, ще е посветено на Бразилия и нейните богатства - природата, хората футбола. Тъй като откриването ще е по светло преди мача Бразилия - Хърватия, домакините няма да залагат на фойерверките и светлинните ефекти.

Световната купа по футбол струва най-малко 11 милиарда долара на данъкоплатците, което накара икономистите да извадят калкулаторите и да проверят изгодно ли е от финансова гледна точка организирането на това голямо събитие?
Демонстрантите, които излязоха на улични протести, стигнали на моменти до насилие, са убедени, че би било по-добре парите, отделени за Световната купа по футбол, да бъдат похарчени за образование, здравеопазване и обществен транспорт - все области, в които пропастта между богати и бедни в тази огромна страна с 200-милионно население е най-дълбока, пише в. "Трибюн дьо Женев".
Правителството обаче твърди, че организирането на такъв спортен форум се простира отвъд изграждането на стадиони и празника.
"Мондиалът не е икономическа панацея, а катализатор за развитието на Бразилия. Това беше ключов фактор Бразилия най-сетне да започне да модернизира инфраструктурата си", отбелязва министърът на туризма Винисиуш Лагеш.
Той смята, че събитието ще инжектира около 13,6 милиарда долара тази година в бразилската икономика (седмата по големина в света) благодарение на очаквания приток от туристи от страната и чужбина.
В дългосрочен план Мондиалът "ще има удивителен лавинообразен ефект върху инвестициите", твърдеше през 2012 г. изследване на агенция "Ърнст енд Янг" и частният университет "Фондация Жетулиу Варгас" (ФЖВ).
Според изследването Световната купа и Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. може да създадат общо 3,6 милиона работни места и да добавят по 4 пункта годишно към брутния вътрешен продукт на страната до 2019 г.
Експертите обаче не са единодушни. Според оценка на агенцията за кредитен рейтинг "Мудис" от март ефектът от Мондиала върху икономиката ще е незначителен предвид слабия растеж на страната от 2011 г. насам.
Проучванията показват, че големите спортни форуми генерират малко финансови печалби в дългосрочен план, казва преподавателят по икономика в Хамбургския университет Волфганг Мениг. "За Германия (на Мондиала през 2006 г.) имаше големи надежди, но в крайна сметка хората си казаха: "Голямо събитие, чудесно, но спечелихме ли нещо от финансова гледна точка? - Не", разказва преподавателят.
Според Волфганг Мениг решението на Бразилия да построи нови стадиони в градове домакини, които нямат футболна традиция, като Манаус и Куяба, "е разбираемо в политически, но абсурдно в икономически план".
Има и разходи, които е невъзможно да се изчислят. Ако гигантските протести от юни 2013 г. се повторят, имиджът на Бразилия би бил накърнен, а финансовите ползи – заличени.
На мачовете от Мондиала се очакват 3 млн. бразилски и 600 000 чуждестранни туристи, като се предполага, че всеки от тях ще похарчи средно 2500 долара. Това би помогнало на Бразилия да развие туризма си.
При безбройните си притегателни страни и атракции – от най-голямата по територия тропическа гора в света през карнавала и красотите на Рио де Жанейро до прекрасните си плажове - миналата година тя е била посетена от едва 6 милиона туристи – с 2 милиона по-малко, отколкото Айфеловата кула...
Професор Рафаел Алкадипани, специалист по Мондиала в университета ФЖВ, привлича вниманието върху трудностите, които преживява бразилската икономика, далеч от оптимизма, който страната хранеше, когато през 2007 г. спечели правото да бъде домакин на Световната купа.
"В онзи момент Бразилия най-сетне изплуваше, но разходите, държавните пари, вложени в стадионите, съмнителната стойност в дългосрочен план бяха подценени. По мое мнение едно по-скромно и концентрирано събитие (в по-малък брой градове) би дало по-добър резултат", споделя той.
Според президента Дилма Русеф, която залага на карта преизбирането си през октомври, бразилците трябва да се гордеят с наследството, което получават от вложените държавни средства, свързани със Световната купа, въпреки че много от обектите още са в зачатъчен стадий, а множество други бяха просто изоставени.
"Никой няма да дойде и да вземе на тръгване в куфара си летищата, пристанищата, системата за градската мобилност и стадионите. Всичко това остава за нас", изтъкна Русеф.

Коментари

Новини Варна