IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
09:27 | 13 юни 2014
Обновен: 19:03 | 23 април 2024

Ръст на бебетата отчита АГ болницата тази година (СНИМКИ)

Ръст на бебетата отчита АГ болницата тази година (СНИМКИ)

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ръст на бебетата отчита АГ болницата тази година (СНИМКИ)

1032 бебета са проплакали в Специализираната АГ болница – СБАГЛ „Проф. Д. Стаматов“ от началото на годината до 10 юни, стана ясно на пресконференция в здравното заведение. Децата са със 100 повече спрямо същия период на миналата година. Момчетата са 458, а момичетата 574. Недоносените бебета са 146, като 9 са били под 1000 грама. Припомняме, наскоро в болницата се родиха и четиризнаци.
Повод за пресконференцията бе поредното дерение на консумативи и апаратура от холандската фондация SMHO AD MEERSEN. Организацията помогна на варненската болница с легло за раждане, матраци, маси и столове, операционни лампи, термолегло, медицински колички, бебешки везни, електрогардиограф, монитор за възрастни, пулсоксиметър за новородени, портативен дефибрилатор, неонатален респираторен апарат и др. Една от най-важните придобивки е мобилният ренген. „Благодарение на него ще можем да правим рентгенови снимки, където се налага, тъй като ние нямаме асансьор и не можем да преместим пациентите на легло до рентгена, който е на друг етаж“, обясни управителят на болницата д-р Радослав Минков. По думите би било трудно управляваното от него заведение да работи, без помощта на холандската фондация. Тя ежегодно помага на варненската болница от 2007 г. насам.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна