IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Избрано
07:47 | 17 юни 2014
Обновен: 01:23 | 11 май 2024

Седмокласниците подават документи за прием в гимназиите

Седмокласниците подават документи за прием в гимназиите

По материала работи: Златина Добрева
Седмокласниците подават документи за прием в гимназиите

От днес до петък се приемат документи за кандидатстване след VII клас, като те се подават за участие в първия етап на класиране. Това може да стане в няколко училища в града – ОУ „Добри Чинтулов“, III ПМГ „Акад. М. Попов“, Професионалната техническа гимназия, III СОУ с преподаване на чужди езици „А. С. Пушкин“ и ОУ „Цар Симеон I”, а работното време на комисиите в тях е от 9 до 17,30 часа.
До 26 юни ще бъдат обявени списъците с децата, които са приети още на първия етап на класиране. От следващия ден до 1 юли е срокът за записване. Ако детето не е успяло да се класира в желаното от него училище, то може да участва и във втори етап на калсиране, като срокът за подаване на документи за това съвпада с този за записването. Списъците с приетите от втория етап ще се обявят до 4 юли, а срокът да се запишат е от 7 до 9 юли. За тези, които не са доволни от класирането си, се провежда и трети етап. Документи за участие в него се подават от 11 до 15 юли. Тогава се попълва ново заявление с предпочитанията за училища, като ученикът може да пренареди желанията си от първите класирания.
Местата, които останат свободни и след третия етап, се обявяват в школата, както и в Регионалния инспекторат по образованието.
В сайта на РИО има пълна информация със сроковете и дейностите по приема след VII клас и списък с документите, които трябва да си подготвят учениците.
Тази година средният успех от националното външно оценяване на седмокласниците от Варненско по български език и литература е 4,272, а по математика е 3,897. 412 бяха слабите оценки по БЕЛ и 626 по математика.
Нито един ученик не успя да изкара пълна шестица по български, докато по математика най-високата оценка са получили едва 12 деца.

Коментари

Новини Варна